Ook bussen rijden straks zelf
dossier Innovatie

Ook bussen rijden straks zelf

door in rubriek algemeen
Reacties uitgeschakeld voor Ook bussen rijden straks zelf

Worden zelfrijdende auto’s van Google, Mercedes of Volvo een concurrent van het openbaar vervoer? We vragen het vijf deskundigen die de ontwikkelingen nauwgezet volgen. Vijf visies.

arjen-jaarsmaArjen Jaarsma, directeur van het nieuwe vervoerbedrijf Go! Groen ov: “De zelfrijdende auto is hot, vooral dankzij IT-bedrijven in Silicon Valley. De gevestigde autofabrikanten zijn volgend; het concept circuleert al vijftig tot zestig jaar. Ondanks de doorbraak van de afgelopen tien jaar – net als bij robots – is het te vroeg om voor te sorteren op toekomstscenario’s. Dat zicht hebben we pas over een jaar of vijf. Als auto’s zelf rijden, kan autotijd werktijd worden. Als ov-sector moeten we nadenken of die ontwikkeling kansen biedt. Ik denk van wel. Bussen kunnen zelf rijden op een deel van het traject tussen steden. Ook kleine busjes kunnen op de snelweg achter elkaar rijden. Dat zal het openbaar vervoer makkelijker en flexibeler maken.”

Joep-DickhautJoep Dickhaut, directeur van netwerkorganisatie Movinnio: “Zelfrijdende auto’s vormen een bedreiging voor grote, starre bussen die de dienst uitmaken in het ov. Ze kunnen elektronisch gekoppeld rijden op de snelweg. Zo vormen ze virtueel ov, een soort treintje. Dat is de voorloper van wat ik railloos spoor noem: treintjes

- Dit artikel kost € 1,50
Bent u al abonnee, dan kunt u hier inloggen voor gratis toegang tot alle artikelen: [ Login]
- Wilt u abonnee worden, kijk dan hier voor alle abonnementen
- U kunt dit artikel los kopen voor € 1,50 via deze link: Purchase Only

Lees ook