‘Thalys moet reiziger informeren over laagste prijs’

‘Thalys moet reiziger informeren over laagste prijs’

door in rubriek spoor
Reacties uitgeschakeld voor ‘Thalys moet reiziger informeren over laagste prijs’

Deskundigen zetten grote vraagtekens of de prijzen zoals die door Thalys worden gegeven voor een ticket Amsterdam-Brussel wel voldoen aan Europese regelgeving.

Vorige week berichtte OV-Magazine over de prijsstelling van Thalys. Wie een kaartje naar Brussel boekt, betaalt soms het dubbele voor een kaartje naar Parijs op hetzelfde moment. Aangezien de reiziger niet verplicht is om de hele reis af te leggen, is het in de praktijk dus goedkoper om een ticket naar de Franse hoofdstad te boeken. Thalys wijst reizigers richting Brussel echter niet actief op deze mogelijkheid.

Niet in geest van de verordening
Dit druist in tegen de geest van de Europese verordening 1371/2007, waar de rechten van treinpassagiers omschreven zijn, stelt zowel hoogleraar Europees privaatrecht Cees van Dam als universitair docent Internationaal Handelsrecht Ingrid Koning. In de verordening staat dat de reiziger vooraf geïnformeerd moet worden over de laagste prijs.

Specifieker dan dat wordt de tekst echter niet, waardoor er ruimte overblijft voor interpretatie. Ook is er nog geen jurisprudentie op dit gebied. Maar “gezien de beschermingsgedachte van de verordening is het heel goed denkbaar dat de rechter de reiziger hier gelijk zal geven”, stelt Cees van Dam.

Ook Ingrid Koning denkt dat een eventuele zaak een goede kans zou maken. “Het Hof van Justitie heeft bij andere passagiersverordeningen met name consumentenbescherming ook wel aangegrepen om de verordening zo uit te leggen dat de rechten van passagiers het meest beschermd zijn. Het zou dus best zo kunnen zijn dat het Hof veel strengere en duidelijker maatstaven zou aanleggen dan de verordening zelf.” Volgens Koning is er op zich niets mis met het vaststellen van de prijs door de wet van vraag en aanbod, ‘mits je hier maar transparant in bent’.

Lille nog goedkoper
Overigens blijkt dat een kaartje boeken naar Lille nog een extra voordeeltje kan opleveren. Dit is al mogelijk vanaf 29 euro en ook hier bestaat de mogelijkheid om voortijdig in Brussel uit te stappen. Voor de Thalys die slechts tot Brussel rijdt, moet vaak de hoofdprijs worden betaald, ondanks het advies van de Thalys-woordvoerder om vooral naar die treinen te kijken voor de laagste prijs.

‘Meer transparantie bij Thalys’
Liberaal europarlementslid Philippe De Backer dringt aan op meer transparantie van Thalys. “De Europese Commissie ontwikkelt op dit moment een overkoepelende verordening voor alle passagiersrechten. Wanneer die verordening in het parlement komt, willen we dat passagiers inzicht krijgen in alle prijzen, zowel van het hele traject als van deeltrajecten.” Naar verwachting duurt het echter nog tot volgend jaar tot de verordening in het europarlement komt.

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook