Grootschalige testen voor zelfrijdende auto’s in Nederland
dossier Innovatie

Grootschalige testen voor zelfrijdende auto’s in Nederland

door in rubriek algemeen
Reacties uitgeschakeld voor Grootschalige testen voor zelfrijdende auto’s in Nederland

Minister Schultz wil grootschalige testen voor zelfrijdende auto’s in Nederland mogelijk maken. De proeven zouden stapsgewijs moeten worden ingevoerd, zodat ook de Nederlandse weggebruiker eraan kan wennen.

Om de testritten op de openbare weg juridisch mogelijk te maken, moet bestaande regelgeving  worden aangepast. Minister Schultz wil een voorstel hiertoe begin 2015 naar de Tweede Kamer sturen. Na de zomer zal ze al bekend maken onder welke voorwaarden en op welke locaties de testritten kunnen plaatsvinden.

Daarnaast wil Schultz in internationaal verband het initiatief nemen voor de aanpassing van de regels voor de grootschalige introductie van auto’s die zelf rijden en met andere auto’s kunnen communiceren. De minister kondigt onderzoek aan naar vragen op het gebied van aansprakelijkheid, rijvaardigheidseisen, dataverkeer en privacy en de mogelijke impact op de infrastructuur

De eerste aanvraag voor een test is al binnen. Het gaat om een proef van een consortium van TNO met onder andere DAF, Havenbedrijf Rotterdam en Transport en Logistiek Nederland. Het consortium wil testen met autonome vrachtwagens die ‘treintje’ rijden. Inzet van het consortium is om binnen vijf jaar een techniek op de markt te brengen waarmee logistieke bedrijven met dergelijke vrachtwagens de openbare weg op kunnen.

Onlangs schreef onderzoeker Arjen Dekker in OV-Magazine een analyse over de impact die zelfrijdende auto’s kunnen hebben op het ov.

 

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook