Uitcheck controleren op NS-app

Uitcheck controleren op NS-app

door in rubriek OV-chipkaart
Reacties uitgeschakeld voor Uitcheck controleren op NS-app

Vergeten uit te checken? Binnenkort is het te controleren op de Reisplanner-app van NS. Volgend najaar kan er ook meteen geld worden teruggevraagd.

In opdracht van het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB), waarin alle vervoerbedrijven zijn verenigd, heeft onderzoeksbureau Panteia onderzoek gedaan naar onvolledig in- en uitchecken met de OV-chipkaart. Bij 1,7 procent van de ritten blijken reizigers niet uit te checken of verkeerd in- of uit te checken. Dat leverde de vervoerders afgelopen jaar 16 miljoen euro op. Van dat geld gaan de vervoerders verbeteringen betalen in het chipkaartsysteem.

Het onderzoek naar onvolledige transacties is uitgevoerd op aandringen van ANWB en Rover. Twee wensen van de consumentenorganisaties worden op korte termijn verwezenlijkt. Begin 2015 komt er één meldpunt om te veel betaald reissaldo online terug te vragen. En medio 2015 start een proef met één keer in- en uitchecken bij NS en Connexxion op de Valleilijn Amersfoort–Ede-Wageningen.

De consumentenorganisaties willen dat de proef op de Valleilijn de opmaat wordt voor één keer in- en uitchecken in heel Nederland. Directeur Arco Groothedde van chipkaartorganisatie Trans Link Systems zei vorige maand in OV-Magazine dat dat ‘toekomstmuziek’ is. “We hebben nu een systeem opgetuigd waarbij we precies weten wie welke reizigers vervoert en waarbij de vervoerder de volgende dag de inkomsten binnenkrijgt. Die verworvenheid zou ik niet snel willen opgeven.”

In het NOVB is verder afgesproken dat de terugvraagtermijn bij een vergeten uitcheck van 3 naar 6 maanden gaat. Via de Reisplanner-app van NS kunnen reizigers binnenkort zien of ze zijn in- of uitgecheckt. Volgend najaar wordt het ook mogelijk om met deze app een vergeten uitcheck te corrigeren en een restitutie te regelen. Bij de RET loopt al een proef om een gemiste uitcheck gemakkelijker te corrigeren bij het reizen op rekening.

Daarnaast komen er meer gemakskaartjes zonder uitcheckrisico: een Amsterdam Travel Card van NS en GVB voor reizigers die op Schiphol aankomen (vanaf voorjaar 2015) en ov-brede kaartjes zoals het Kruidvat-kaartje. Vanaf voorjaar 2015 kunnen kinderen tot 12 jaar behalve met de Railrunner met een persoonlijke chipkaart gratis met de trein reizen.

De vervoerders willen het percentage onvolledige transacties terugbrengen van 1,7 procent tot beneden de 1 procent. Waar nodig zullen extra chipkaartpaaltjes worden geplaatst.

 

 

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook