Arriva overweegt reizen met smartphones
dossier Innovatie

Arriva overweegt reizen met smartphones

door in rubriek OV-chipkaart
Reacties uitgeschakeld voor Arriva overweegt reizen met smartphones

De proef met Touch & Travel is een succes, volgens Arriva. Het bedrijf overweegt het systeem aan te bieden naast de OV-chipkaart.

Arriva zegt in de Leeuwarder Courant dat reizigers de app gebruiksvriendelijk en overzichtelijk vinden. Met de Touch & Travel-app kon een aantal reizigers als proef tussen oktober 2013 en januari 2014 in Noord-Nederland op de trein reizen zonder in- en uitchecken.

Tijdens de reis zendt de app via de smartphone automatisch elke 5 minuten het gps-signaal naar een centrale computer. Die bepaalt met welke vervoerder is gereisd en berekent de goedkoopst mogelijke ritprijs. De incasso verloopt via de maandelijkse telefoonrekening van de provider.

De app werd vijf jaar geleden als proef geïntroduceerd bij moederbedrijf DB. Volgens Arriva is het niet de bedoeling dat Touch & Travel een vervanger wordt van de OV-chipkaart, maar eerder een alternatief. “OV-chipkaart en Touch & Travel bijten elkaar niet”, zei Auke Huisman van Humanis Consulting daar eerder over in OV-Magazine. “Ze kunnen naast elkaar bestaan en vullen elkaar aan. Er ontstaat nu competitie op innovatie.”

Eerder dit jaar liet NS ook al weten te denken aan mobiel betalen door middel van gps-locatie.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook