Betalen per bankpas in nieuwe Haagse trams
dossier Innovatie

Betalen per bankpas in nieuwe Haagse trams

De proef met betalen per bankpas in het ov wordt in eerste instantie uitgevoerd door HTM en niet door NS. Dit jaar begint de proef met een laboratoriumopstelling; volgend jaar komen dan reizigers aan de beurt.

Eerder dit jaar, op de Dag van de Rail, kondigde Joost Mortier van NS al aan een proef te willen gaan doen met contactloos betalen per bankpas in het ov. De eerste tests worden nu in eerste instantie overgelaten aan HTM, waar NS een belang van 49 procent in heeft. Maar het is wel de bedoeling dat NS in de toekomst alsnog aansluit.

“We zullen dit jaar nog beginnen met een proefopstelling hier op ons kantoor”, aldus een woordvoerster van HTM. Daarbij zal ook worden gekeken naar de interactie tussen NS en HTM als de reiziger moet uitchecken bij NS en inchecken bij HTM of andersom.

In de loop van 2015, wanneer de certificering in orde is, wordt de proef uitgebreid naar de nieuwe Avenio-trams van HTM. De apparatuur in deze trams is al geschikt voor contactloos betalen, volgens de woordvoerster. Wanneer precies die proef zal zijn in 2015, kon zij nog niet zeggen. NS zal met deze pilot ook meedoen, maar op welke manier wilde NS nog niet kwijt.

Betrokken bij de proef zijn ook TLS, validatorfabrikant Telexis en een consortium van ING, Rabobank en ABN-Amro, die het consortium ook leidt.

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Eén reactie

  1. Hans Vogelsang
    27 oktober 2014 om 18:07

    Stel: je moet van Den Haag naar Amsterdam. Start: bus, inchecken; overstappen op tram: uitchecken bus/inchecken tram. Dan naar de trein: uitchecken tram/inchecken trein. Amsterdam: uitchecken trein, inchecken tram. Overstappen: uitchecken tram inchecken bus en dan eindbestemming: uitchecken. Zoveel keer in- en uitchecken, dat kan echt ergens mis gaan. Waarom niet inchecken bij startpunt en uitchecken eindbestemming. Dat moet toch technisch ook kunnen? Maakt reizen per OV een stuk eenvoudiger voor de reizigers. Ben benieuwd naar uw reactie.

Lees ook