Breda, 08:54:30 uur

Breda, 08:54:30 uur

Nederlanders en korting, het brengt heel wat teweeg. Want wat als je met je OV-chipkaart vanaf 08:55 uur met korting kan inchecken en je trein vertrekt om 08:57 uur? Precies!

Het viel ov-adviseur Rogier Roding al een paar keer op. Om 08:54 uur en 30 seconden precies maakte hij bovenstaande foto. Zo’n vijftien tot twintig mensen staan voor de incheckpoortjes van station Breda te dralen. En om 08:55 uur en 5 seconden komt de meute in beweging.

Breda3

“Dat moment waarop iedereen iedereen gaat inchecken, is lachwekkend”, aldus Roding, “Als je de achterliggende reden niet kent heb je zoiets van: ‘Is dit geregisseerd of zo?'”

Na het massaal inchecken volgt de volgende uitdaging: de Intercity Direct richting Rotterdam halen. Die vertrekt om 08:57 uur. Aangezien de deuren 30 seconden van tevoren sluiten, heb je minder dan anderhalve minuut. Tijd genoeg voor de ervaren forens om, als het nodig is, zelfs je toeslag nog op je ov-chipkaart te laden…

4 reacties

 1. M. Das
  27 november 2014 om 15:43

  Heel herkenbaar! Ik doe hetzelfde dansje regelmatig met een hele groep op Utrecht CS voor de intercity van 9u naar Den Haag. Het lijkt wel een soort flash mob: iedereen staat te rommelen met zijn smartphone tot het klokje op de paal goed staat en dan komen mensen van alle kanten aanstromen.

 2. Jeroen Schade
  1 december 2014 om 20:22

  Helaas voor al die mensen die dat doen zijn er twee vervelende regeltjes bij de NS:

  1. Je mag pas in een trein stappen die om 09.00 of later vertrekt, je kan een boete krijgen als je gecontroleerd wordt (vermoedelijk door een conducteur met ochtendhumeur).
  2. Je hebt geen recht op geld terug bij vertraging als je in die trein zit

 3. rcroding
  1 december 2014 om 20:44

  Volgens mij is dat niet hard te maken Jeroen. Als ik de trein van 8:59 wil nemen en (dus) rond 8:56 het station binnenloop dan kan ik er niks aan doen het systeem mij in de “verkeerde” periode incheckt…

 4. Erno-BE
  6 juli 2015 om 18:58

  Zulke taferelen maken wij in Doetinchem nou nooit mee…

Lees ook