Versleten wissel oorzaak ontsporing

Versleten wissel oorzaak ontsporing

door in rubriek spoor
Reacties uitgeschakeld voor Versleten wissel oorzaak ontsporing

De treinontsporing bij station Hilversum op 15 januari van dit jaar lag aan achterstallig onderhoud aan een wissel, laat de Onderzoeksraad voor Veiligheid zien in een animatiefilm.

De Intercity ontspoorde kort na vertrek van station Hilversum, toen hij over een wissel reed. Het eerste deel van de trein reed op het wissel rechtdoor, terwijl het achterste deel naar het naastgelegen spoor werd geleid waardoor de trein ontspoorde. Een tegemoetkomende trein kon net op tijd stoppen. De materiële schade was groot; slechts enkele reizigers raakten gewond.

In een vandaag gepubliceerd rapport wijst de onderzoeksraad op een vermoeiingsbreuk in een klein onderdeel, een ring, van het wissel die tot de ontsporing heeft geleid. De ring was slecht gefabriceerd en het wissel was dermate versleten dat de wielen van passerende treinen regelmatig de wisseltong schampten. De gebroken ring was niet berekend op de extra krachten bij het aanrijden van de tong. Het schampen van de tong bleek ook bij andere wissels in Nederland voor te komen.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=J2KKoeF_M5A

Gebleken is dat ProRail het tegengaan van tongaanrijdingen niet afdwong in de onderhoudsvoorschriften aan de onderhoudsaannemers. Bovendien was ProRail niet op de hoogte van de slijtage aan het wissel. ProRail, de leverancier van de wisselsteller en de onderhoudsaannemers wisselden onvoldoende kennis uit. Ook werd geen lering getrokken uit twee vergelijkbare treinontsporingen in Engeland.

Door de maatschappelijke druk op het verbeteren van de spoorprestaties richt het spooronderhoud zich sterker dan voorheen op het tegengaan van verstoringen. Dit kan volgens de onderzoeksraad onbedoeld ten koste gaan van de spoorveiligheid. De raad doet aanbevelingen over de wijze waarop het spooronderhoud wordt aangestuurd en gecontroleerd, en over de wijze waarop de betrokken bedrijven informatie moeten uitwisselen.

De raad dringt er bij staatssecretaris Mansveld op aan dat de veilige berijdbaarheid van het spoor voldoende aandacht krijgt bij de afweging tegen andere belangen zoals capaciteit en punctualiteit. Zij zou dit aspect mee moeten nemen in de lopende evaluatie van het beleidskader spoorveiligheid.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook