NS boekt winst, bij een maximale boete

NS boekt winst, bij een maximale boete

door in rubriek spoor
Reacties uitgeschakeld voor NS boekt winst, bij een maximale boete

NS heeft over 2014 een nettowinst geboekt van 180 miljoen euro. Daarnaast  krijgt NS de maximale boete van 2,75 miljoen, omdat niet aan alle eisen is voldaan.

V.l.n.r.: Bartho Boer (hoofd communicatie), Timo Huges (CEO), Engelhardt Robbe (CFO)

V.l.n.r.: Bartho Boer (hoofd communicatie), Timo Huges (CEO), Engelhardt Robbe (CFO)

Dat maakte NS bekend bij de presentatie van het jaarverslag. Vier van de negen kwaliteitsprestatie-indicatoren (kpi’s) zijn niet gehaald. Het gaat om de klantoordelen over schone treinen, de trefkans op een conducteur tijdens de reis, de zitplaatscapaciteit in de spits en het op tijd rijden. “Dat laatste is gek, want onze reizigerspunctualiteit steeg van 90 naar 92 procent”, zegt Engelhardt Robbe, CFO bij NS.

Naast de 2,75 miljoen euro boete (samen met de boete van 2013 komt het totale bedrag op 5,5 miljoen euro), vloeit er ook 48 miljoen aan dividend in de staatskas. Het ministerie van Financiën moet daar nog wel mee akkoord gaan. Voor 2015 verwacht NS geen boetes meer, ook omdat de kpi’s in de nieuwe concessie zijn gewijzigd. Ze komen meer in lijn met die van ProRail. Er wordt over langere tijd gemeten en er komt ook een bonussysteem bij goede prestaties.

Voor de komende jaren staan er voor 8 miljard euro aan investeringen op de rol. Vooral in nieuw materieel, de werkplaatsen en stationsverbouwingen. Om die kosten te kunnen betalen, zal NS ook gaan bezuinigen. Zo zijn er slimmere contracten op het gebied van it en finance gesloten en wordt er minder gebruik gemaakt van consultants. “We gaan meer zelf doen”, aldus Robbe.

concessies-NS-AbellioAbellio zorgt inmiddels voor een steeds groter aandeel van de omzet. Wat het aandeel in de nettowinst was, wilde Robbe niet zeggen. Het bedrijfsonderdeel wordt de komende jaren in ieder geval groter na het winnen van de concessie Limburg afgelopen dinsdag. In Zweden heeft NS een apart kantoor opgezet om daar te gaan bieden op concessies. Robbe wilde nog niet kwijt welke concessies dat zijn. “Als ze aan onze eisen voldoen, zullen we bieden.”

Het aantal treinen dat door een rood sein reed, daalde fors van 89 naar 48 gevallen. Dat heeft volgens NS te maken met een nieuw waarschuwingssysteem voor seinen die op onveilig staan en meer investeringen in training en baanvakkennis bij machinisten.

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook