Limburg wil nieuwe verbindingen onderzoeken

Limburg wil nieuwe verbindingen onderzoeken

door in rubriek spoor
1 reactie

De provincie Limburg heeft een Europees subsidieverzoek ingediend voor onderzoeken naar betere grensoverschrijdende spoorverbindingen. De onderzoeken kosten in totaal 10 miljoen euro. De helft daarvan moet uit Brussel komen.

Het gaat om de Intercityverbindingen Düsseldorf–Venlo–Eindhoven en Keulen–Aken–Heerlen–Eindhoven en de treinverbindingen Brussel–Leuven–Luik–Maastricht en Antwerpen–Hamont–Weert. Het Europese geld moet komen uit potje van het Trans-European Network Transport (TEN-T), dat beter vervoer over Europese hoofdverbindingen moet stimuleren. De provincie erkent dat Hamont–Weert daar bepaald niet onder valt, ‘maar deze verbinding staat net als de andere in de top-5 van internationale treinverbindingen die NS graag wil realiseren’, aldus woordvoerder Vincent van der Stouwe.

Lees ook: NS-dochter Abellio wint concessie Limburg

De 10 miljoen euro is bedoeld om de criteria te onderzoeken waaraan de vernieuwde verbindingen moeten voldoen. “We gaan in eerste instantie zelf aan de slag met 5 miljoen, maar we vinden het niet onredelijk om bijvoorbeeld het Rijk een bijdrage te vragen”, zegt Van der Stouwe. “Het gaat immers om infrastructuur waar wij niet primair verantwoordelijk voor zijn. Maar we willen haast maken, dus vandaar dat we het op deze manier oplossen.”

De studie kijkt onder andere naar de benodigde infrastructuur, de veiligheidssystemen, de sociale veiligheid, de frequentie van de dienstregeling, de vorm van treinkaartjesverkoop en de benodigde treinen. Verantwoordelijk gedeputeerde Patrick van der Broeck wil de onderzoeksresultaten presenteren als een bouwkundig bestek waarmee netwerkbeheerders, vervoerders en ov-autoriteiten meteen aan de slag kunnen.

Dit najaar wordt bekend of de subsidie wordt toegekend. Naar verwachting kan er eind dit jaar duidelijkheid zijn over de haalbaarheid van Eindhoven–Düsseldorf  en Maastricht–Brussel. De laatste verbinding heeft al bestaan, maar is doodgebloed. Van der Stouwe: “Het Belgisch treinpersoneel werd een beetje aan zijn lot overgelaten als het ging om Nederlandse regels op het gebied van sociale veiligheid. In principe volstaat hier een onderzoek naar ticketing, veiligheid en de dienstregeling.” Volgens de woordvoerder hoeft de studie niet te betekenen dat de directe verbinding naar Brussel terugkomt: “Het kan ook een snelle verbinding naar Luik zijn met een strakke overstap naar Brussel.”

Lees ook: Eindhoven als internationale draaischijf

Gedeputeerde Van der Broeck zegt diverse steunbetuigingen te hebben gekregen. De overheden Noordrijn–Westfalen en de Duitse en Nederlandse verkeersministeries, de Universiteit van Maastricht, de VVV Zuid-Limburg en NS International onderschrijven het belang van goede treinverbindingen en hebben een steunbetuiging ingediend in Brussel. Daar komen volgens Van der Stouwe waarschijnlijk de Vlaamse overheid en de provincie Luik nog bij.

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Eén reactie

  1. Sahi
    3 maart 2015 om 20:03

    Als je hier Europees naar kijkt zou Antwerpen–Hamont–Weert-Roermond-Mönchengladbach-Düsseldorf toch veel logischer zijn om te bekijken.

Lees ook