GOVI en NDOV mogelijk samengevoegd
dossier Big data

GOVI en NDOV mogelijk samengevoegd

door in rubriek reisinformatie
Reacties uitgeschakeld voor GOVI en NDOV mogelijk samengevoegd

De Nationale Databank Openbaar Vervoer (NDOV) en Grenzeloze Openbaar Vervoer Informatie (GOVI) gaan waarschijnlijk samen. De nieuwe dienst wordt bij CROW of de Nationale Databank Wegverkeer (NDW) ondergebracht.

NDOV geeft de data van de ov-bedrijven door aan de twee NDOV-loketten; 9292 en OpenOV die de gegevens op hun beurt weer leveren aan bijvoorbeeld websites en apps. GOVI geeft voor een groot deel van de overheden actuele reisinformatie door aan onder meer dynamische informatiesystemen. Er is sprake van veel overlap. Zo is de controle op de datakwaliteit en het beheren van het haltedatabestand door NDOV al uitbesteed aan GOVI. Vaak werken dezelfde mensen op beide projecten.

“De facto is de beheerorganisatie nu al één. Het idee is dat we zowel NDOV als GOVI bij dezelfde ‘huisvader’ onderbrengen. Dat wordt het echt één entiteit”, zegt Chris de Vries van de provincie Noord-Holland, waar GOVI op dit moment nog is ondergebracht. De partijen onderzoeken op dit moment de mogelijkheden. Het beheer kan naar kennisplatform CROW of de NDW, dat de wegverkeersgegevens beheert. Een voorkeur wil De Vries nog niet uitspreken.

Wim van Tilburg van CROW zou het toejuichen als NDOV en GOVI onder de  CROW-paraplu zouden komen. “Je krijgt dan een hoop meer mogelijkheden”, aldus Van Tilburg, “Denk aan combinaties als de OV-Klantenbarometer met de punctualiteitscijfers of cijfers over sociale veiligheid in combinatie met gebruik van OV-chipkaartpoortjes. Ook kan je dan in de voorbereiding van nieuwe concessies datastromen meenemen.”

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook