OV-Magazine nummer 2 is verschenen

OV-Magazine nummer 2 is verschenen

door in rubriek algemeen
Reacties uitgeschakeld voor OV-Magazine nummer 2 is verschenen

Nummer 2 van OV-Magazine is vandaag verschenen met de volgende onderwerpen:

Van de redactie: Teken van Zwakte
Ondanks de OV-chipkaart weten we niet wat de de vervoeromvang is in het stads- en streekvervoer. En van NS weten we niet wat de vervoeromvang en de prestaties per spoorlijn zijn. Vervoerders en ProRail, geef die data vrij!

Ov is nog geen Hopper
Zoals de flexitariër mensen beweegt minder vlees te eten, zo moet de Hopper reizigers aanzetten om flexibeler te reizen. Maar waar blijft de ov-sector in deze nieuwe campagne van Natuur en Milieu?

Wisselstrook: Welkome diensten
Wilko Mol viel tijdens een congres over slimme mobiliteitsdiensten bijna van zijn stoel over zoveel angsthazerij. Uber, Car2go, SnappCar zijn geen bedreiging voor, maar juist een welkome aanvulling op het ov.

‘We staan aan vooravond van enorme omslag’
Niemand in de ov-sector die er zo van overtuigd is dat alles anders moet als Bart Schmeink, topman van Connexxion. “De komende tien jaar wordt mobiliteit vraaggestuurd. De reiziger gaat bepalen waar en wanneer er vervoeraanbod is.”

Studenten uit de spits gelokt
Minder studenten in de spits houdt het ov betaalbaar. Maar dan moeten onderwijsinstellingen wel hun roosters aanpassen. Liever stimuleren ze studenten een e-bike aan te schaffen. Of belonen ze spitsmijders met credits.

‘Ov-sector is aangeschoten wild’
Dat toeleveranciers in de ov-sector veel kritiek krijgen roepen ze over zichzelf af, vindt Frank Hagemeier, directeur Mobility bij Siemens Nederland. “We leveren niet altijd de kwaliteit die wordt verwacht. Maar incidenten worden wel uitvergroot.”

Alphen–Gouda, roodgrijs eiland in geelblauwe zee
NS gaat de Treindienst Alphen–Gouda vanaf eind 2016 onder de vlag van R-net rijden. Nieuwe stations, verdubbeling van de frequentie en hypermoderne treinen moeten meer reizigers trekken.

Platteland toont veerkracht
De crisis heeft de stofkam door het ov op het platteland gehaald. Dunne lijnen zijn geschrapt of vervangen door alternatief vervoer. Nieuwe vervoerconcepten houden het platteland bereikbaar.

Amsterdamse focus op metro is een gok
De Noord/Zuidlijn is gebouwd op grond van te optimistische vervoerprognoses. Daarom doet de Stadsregio Amsterdam er nu alles aan om de nieuwe metrolijn te vullen, stelt Guido Bruggeman. Veel reizigers moeten gaan overstappen van bus en tram op metro, met mogelijk reizigersverlies tot gevolg.

Weg met die inflexibele concessies
Menige ov-directie wil de focus verleggen naar duurzaam en vraaggestuurd ov. Maar dat is te mager. Wil het ov zijn positie versterken, dan moeten we afstappen van die rigide concessies. Ov-autoriteiten kunnen beter vergunningen verlenen.

Geef station kwaliteit die het verdient
De provincie Gelderland werkt al jaren met andere partijen aan de verbetering van stationslocaties. Nadat er extra geld kwam, is de samenwerking met onder andere NS en ProRail geïntensiveerd.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook