Mobiliteitsfabriek vierde kaartaanbieder NS

Mobiliteitsfabriek vierde kaartaanbieder NS

door in rubriek anders betalen
Reacties uitgeschakeld voor Mobiliteitsfabriek vierde kaartaanbieder NS

Naast Mobility Mixx, Radiuz en XXIMO wordt Mobiliteitsfabriek de vierde externe mobiliteitsaanbieder voor NS. De Mobiliteitsfabriek geeft echter geen kaarten uit onder eigen naam.

De contracten moeten nog worden ondertekend, maar zitten volgens Roeland Cuijpers van Mobiliteitsfabriek in een eindfase.

Mobiliteitsfabriek werkt alleen volgens het white-labelprincipe. “Het is een constructie die je al veel ziet in de telecomwereld”, legt Cuijpers uit, “KPN levert niet alleen producten onder haar eigen merk, maar is ook carrier voor merken als Albert Heijn Mobiel en HEMA Mobiel. We doen precies hetzelfde, maar dan voor mobiliteitsaanbieders. We zijn carrier voor virtual providers als Workaway van Achmea of Volkswagen Leasing.”

Het grote voordeel is volgens Cuijpers dat mobiliteitsaanbieders hun eigen smoel kunnen behouden en zelf hun marketing kunnen doen. Mobiliteitsfabriek concentreert zich puur en alleen op het verhaal aan de achterkant. “Leasemaatschappijen kunnen hun aanbod dus gewoon uitbreiden met een eigen mobiliteitskaart, zonder te hoeven investeren in infrastructuur.”

De potentie is groot, aldus Cuijpers. “De helft van de Nederlandse werknemers kunnen in principe gebruikmaken van een mobiliteitskaart, maar je kan ook denken aan Wmo’ers of scholieren.” Cuijpers wil niet zeggen hoeveel treinkilometers hij denkt te kunnen verkopen. “De toegevoegde waarde bovenop het bestaande mobiliteitsaanbod is ons doel, niet het volume. Het is dus echt een extraatje bovenop het aanbod van lease- huur- en deelauto’s bijvoorbeeld.”

Cuijpers benadrukt dat marktwerking nog ver te zoeken is bij de aanbieders van ov. “In de luchtvaartwereld is het doodnormaal dat derden stoelen van luchtvaartmaatschappijen verkopen. Er zijn momenten dat bussen en treinen grotendeels leeg rondrijden. Waarom zouden wij die stoelen niet mogen vullen door ze tegen korting aan te bieden?”

NS besloot onlangs eenzijdig de bestaande contracten met de externe aanbieders van mobiliteitskaarten op te zeggen. In antwoord op Kamervragen liet staatssecretaris Mansveld weten dat NS nieuwe contracten met de aanbieders zou afsluiten, maar wel onder gewijzigde voorwaarden. Tot nu toe hebben Radiuz en XXIMO die contracten ondertekend; Mobility Mixx moet dat nog doen.

Lees ook: Hengelen naar de verstokte leaserijder

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook