RET groeit bij afgenomen aanbod

RET groeit bij afgenomen aanbod

door in rubriek algemeen
Reacties uitgeschakeld voor RET groeit bij afgenomen aanbod

Het ov-aanbod is gedaald, maar de vervoeromvang bij de RET is gestegen in 2014. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Rotterdamse vervoerbedrijf.

RET dru'sOndanks een afname van het aantal dienstregelinguren steeg het aantal reizigers in Rotterdam met 2 procent, het aantal reizigerskilometers zelfs met 4 procent. De vervoergroei komt vooral voor rekening van de metro (+ 4 procent) en de tram (+ 3 procent). De bus groeide verrassend nog 1 procent, ondanks de inkrimping van diensten (klik hiernaast).

De vervoergroei en de afname van het aantal zwartrijders leidde tot een verhoging van de kaartopbrengsten met 6 procent. Door eerder ingezette verbeteracties zijn de operationele kosten afgenomen. Het resultaat over 2014 kwam uit op 9,8 miljoen euro, vergelijkbaar met voorgaande jaren. De RET had in 2014 20 procent minder verstoringen en het klanttevredenheidscijfer steeg naar een 7,6.

Enige zorgen heeft de RET over de busconcessie. De busactiviteiten zijn afgesplitst in een aparte bv waarvoor de RET een concessievergoeding ontvangt van de stadsregio. De concessie ging in op 9 december 2012 en heeft een looptijd van 7 jaar. RET Bus loopt aan tegen hoge boetes door de strenge uitvals- en stiptheidseisen. Verder kampt Bus met een hoog ziekteverzuim waardoor tijdelijk personeel moet worden ingehuurd. Overigens is de gemiddelde leeftijd bij de RET aan de hoge kant: 50,5 jaar.

Algemeen directeur Pedro Peters is al met al tevreden over de resultaten. “De winst voegen we toe aan ons eigen vermogen om de solvabiliteit van de RET verder te verbeteren. Afgelopen jaren hebben we fors geïnvesteerd om ons openbaar vervoer verder te verbeteren. Mooi om te zien dat dit resultaat oplevert en onze reizigers dit waarderen.”

RET-meerjarenoverzicht

 

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook