Coulance voor onopzettelijk zwartrijden

Coulance voor onopzettelijk zwartrijden

door in rubriek algemeen
Reacties uitgeschakeld voor Coulance voor onopzettelijk zwartrijden

De ov-bedrijven stellen gezamenlijk een coulanceregeling op voor mensen die vergeten in te checken. Voor bewuste zwartrijders gaat de boete omhoog van 35 naar 70 euro.

Met de verdubbeling van de boete wil staatssecretaris Mansveld van IenM het aantal zwartrijders verminderen, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. “Dit komt ook de veiligheid ten goede, want 60 procent van de personen die overlast veroorzaken in het openbaar vervoer rijdt op dat moment zwart”, aldus Mansveld.

Bewuste zwartrijders wegen de pakkans en de hoogte van de boete doorgaans af tegen het voordeel van zwartrijden. Een boete van 35 euro ervaart deze groep mogelijk als onvoldoende afschrikwekkend. Twee jaar na invoering van de verdubbeling van de boete bekijkt Mansveld of het aantal boetes voor zwartrijden inderdaad is afgenomen.

Voor de groep zwartrijders die zijn vergeten in te checken wil de staatssecretaris dat de vervoerbedrijven een uniforme coulanceregeling opzetten. De controleur kan op basis van eerdere reisgegevens vaststellen dat een reiziger op andere reizen wel in- en uitcheckt en dat van kwade opzet dus geen sprake is. Een uniform coulancebeleid is er nu nog niet.

Als de vervoerders het onderling eens zijn over de coulance-regeling, wil Mansveld de boete zo snel mogelijk verdubbelen. De huidige boete voor zwartrijden werd op 1 januari 2005 vastgesteld op 35 euro. Ook de administratiekosten bij het niet betalen van een boete gaan omhoog, van 10 naar 15 euro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook