Huges en Hoogesteger ruimen het veld

Huges en Hoogesteger ruimen het veld

door in rubriek algemeen
Reacties uitgeschakeld voor Huges en Hoogesteger ruimen het veld

Timo Huges was wel degelijk op de hoogte van het benadelen van concurrenten bij de aanbesteding van de Limburgse ov-concessie. Dat kostte hem vandaag zijn baan als president-directeur van NS.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) bracht Huges woensdag al in het nauw door een besluit te publiceren waarin stond dat NS de Spoorwegwet heeft overtreden door concurrenten Arriva en Veolia geen fair aanbod te doen voor materieel en voorzieningen op stations in Limburg. Vertrouwelijke verzoeken van de twee vervoerders belandden via NS bij Qbuzz/Abellio.

De misdragingen kwamen niet van een individuele NS’er en het waren geen incidenten, stelde ACM. “De bestuurlijke top van zowel Abellio Nederland als NS bleek op de hoogte van de concurrentiegevoelige informatie van Arriva en Veolia, ondanks dat dit op de hoorzitting door de vertegenwoordigers van NS expliciet meerdere keren is ontkend.”

Volgens de raad van commissarissen van NS hebben zich nu in het onderzoek naar de onregelmatigheden bij Qbuzz nieuwe feiten voorgedaan die een ander licht werpen op eerdere verklaringen van Huges in het interne onderzoek dat advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek dit voorjaar instelde.

Engelhardt_Robbe

Engelhardt Robbe

Deze onjuiste en onvolledige verklaringen van Huges zijn voor de raad van commissarissen van NS aanleiding geweest om het vertrouwen in hem op te zeggen. Minister Dijsselbloem van Financiën stemde daar vandaag mee in. Daarop bood Huges zijn ontslag aan. Aan een vergelijkbaar vergrijp zou Jeff Hoogesteger, CEO van Abellio Holding, zich schuldig hebben gemaakt. Hij is op non-actief gesteld en uit zijn functie ontheven. Beide heren krijgen geen vertrekvergoeding. Hun posities bij NS worden tijdelijk waargenomen door de financiële topman Engelhardt Robbe.

NS maakte op 28 april een tussenrapport openbaar van advocatenkantoor De Brauw. Hieruit bleek dat Qbuzz voor de bieding op het Limburgse ov oud-concessiedirecteur René de Beer van Veolia via een schijnconstructie in dienst had genomen. De Beer speelde vertrouwelijke bedrijfsinformatie van Veolia door aan Qbuzz. Voor dat feit werden algemeen directeur Annemarie Zuidberg-Tabak en financieel directeur Marc Miedema van Qbuzz/Abellio Nederland op non-actief gezet. Qbuzz-oprichter Leon Struijk verloor zijn adviesfunctie bij de NS-dochter.

Opmerkelijk genoeg vond het advocatenkantoor ‘geen aanwijzingen’ voor de betrokkenheid van de NS-top bij het wangedrag. Hoewel Annemarie Zuidberg en Leon Struijk al direct op 28 april lieten weten dat ‘de hoogste leiding van NS’ op de hoogte was van de onregelmatigheden. Ook vertelden ze instructies te hebben ontvangen van Huges om niet de volledige waarheid te vertellen tijdens het onderzoek. Huges ontkende dat voor de camera van de NOS. Het duurde vervolgens meer dan een maand voordat het advocatenkantoor en de raad van commissarissen de conclusie trokken dat de NS-topman niet oprecht was geweest.

De raad van commissarissen zegt dat het onderzoek wordt voortgezet ‘totdat van deze affaire de onderste steen boven is’. Eind april was binnen NS al een actieprogramma ingezet om de interne procedures te verbeteren. Ook stelt NS een bestuurder aan die verantwoordelijk wordt voor governance, risicobeheersing en compliance. “Deze aanpak wordt volgehouden totdat er de vaste overtuiging bestaat dat NS de lessen ten volle heeft geleerd en de zaak op orde is”, aldus de raad van commissarissen.

Constant Stroecken

Over Constant

Constant Stroecken was hoofdredacteur van OV-Magazine tot augustus 2019.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook