Vervoerders sluiten gelederen betaalmarkt
dossier Innovatie

Vervoerders sluiten gelederen betaalmarkt

Zelden waren regionale vervoerders en NS het zo met elkaar eens als tijdens de hoorzitting Betalen in het OV 2.0 van de Tweede Kamercommissie Infrastructuur en Milieu.

De vervoerders verenigd in de Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland én NS waren niet te porren voor het verder opengooien van de markt voor mobiliteitsmakelaars. Deskundigen en kaartaanbieders, zoals Radiuz, XXImo en de Mobiliteitsfabriek klaagden tijdens de hoorzitting over het gebrek aan toegang tot en transparantie van de reizigerskilometersmarkt.

Lees ook het artikel over de mobiliteitsmakelaars: Hengelen naar de verstokte leaserijder

Diverse deskundigen trokken de parallel met de telecom- en energiemarkt, waar productie, distributie en verkoop van elkaar gescheiden zijn. In het ov is er slechts sprake van twee lagen: distributie en verkoop zijn samengevoegd. Toen de overheid terugtrad bij de telecom, zo schetste hoogleraar Peter Vervest van de Erasmus Universiteit, explodeerde het aanbod en kreeg de consument nieuwe diensten tegen een fractie van het aanbod.

Arrien Kruyt van reizigersvereniging Rover beaamde dat, maar tekende daarbij aan dat dan wel een goede marktmeester noodzakelijk is. Die is er bij de telecomsector in de vorm van de OPTA, zei hij. In het ov ontbreekt zo’n toezichthouder.

Vervoerders zagen weinig heil in het meer vrijgeven van de markt voor mobiliteitsmakelaars. Ze zijn bang dat het vooral ten koste zal gaan van hun eigen omzet, in plaats van dat het de omzet zal vergroten. Commericeel directeur van NS Hans Peters: “Toen we in het begin mobiliteitsmakelaars toelieten, waren we best chagrijnig dat we geen additionele groei zagen. Het was kanibalisatie van onze eigen omzet.” Hij voegde eraan toe dat het principe van achteraf betalen voor eigen rekening en risico door NS was ontwikkeld. De NS Business Card die daarvoor in de markt is gezet, had een marktaandeel van 98 procent op de zakelijke markt, totdat Mobility Mixx de contracten van de Rijksoverheid overnam.

De uitgebreide standpunten over betalen in het ov zijn te lezen op de site van de Tweede Kamer.

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Eén reactie

 1. MvM
  3 september 2015 om 23:33

  . . . “Met het oog op OV-chip 2.0 is het wenselijk dat er een zo’n aantrekkelijk mogelijk speelveld ontstaat, dat aan alle marktpartijen de mogelijkheid biedt om intelligente, efficiënte, duurzame en gebruikersvriendelijke vervoersconcepten te kunnen ontwikkelen. . .
  Samenwerking met alle partijen is het sleutelwoord. Deel alle data en producten met anderen. Ontwikkel met alle partijen samen de nieuwe OV-markt.” . .

  Reizigers als vrachtgoed.
  Lees eens de VN-Grondrechten na in het ‘Internationaal verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten’, (1978 door Nederland geratificeerd): o.a. ‘Grondrecht op privacy’.

Lees ook