Eerste gelede e-bus van VDL in Keulen

Eerste gelede e-bus van VDL in Keulen

Het ov-bedrijf van Keulen (KVB) heeft vandaag de eerste gelede e-bus van VDL in ontvangst genomen. De overige zeven bussen volgen in de komende weken.

KVBus_2712_C1sNa een testfase zet het Kölner Verkehrs-Betriebe de elektrische bussen vanaf januari in op lijn 133 in Keulen. Het wordt de eerste volledig elektrische buslijn in Duitsland. Lijn 133 – 7 kilometer lang en 13 haltes – verbindt het Keulse treinstation met het stadsdeel Zollstock. KVB verwacht dat er dagelijks 9000 passagiers in de e-bussen zullen stappen.

De VDL Citea’s SLFA Electric hebben een pantograaf op het dak die aan beide eindhaltes en op enkele tussenhaltes contact maken met een laadpaal om de batterijen in 5 tot 10 minuten bij te laden. ’s Nachts worden de bussen in de remise volledig opgeladen.

Met het e-busproject doen KVB en VDL ervaring op voor de verdere ontwikkeling van de voertuigen en opladers, waardoor de nieuwe techniek uiteindelijk economisch aantrekkelijk wordt. Voor Keulen en Noordrijn-Westfalen telt vooral de afname van fijnstof en CO2 in de steden, evenals de afname van verkeerslawaai. De CO2-reductie wordt geschat op 520 ton per jaar.

Partner in het project RheinEnergie AG levert groene stroom. Daarnaast bouwt RheinEnergie de komende maanden, samen met het Nederlandse bedrijf Heliox, drie laadpalen op de twee eindpunten van lijn 133.

De elektrische gelede Citea’s zijn met 696.000 euro per stuk ruim twee keer duurder dan gewone gelede dieselbussen, die ongeveer 300.000 euro kosten. De Duitsers betalen voor acht bussen dus 5,6 miljoen euro, plus de kosten voor de infrastructuur en de wetenschappelijke begeleiding. Voor de meerkosten boven dieselbussen betaalt de deelstaat Noordrijn-Westfalen 1,9 miljoen euro en vervoerbedrijf KVB 1,25 miljoen.

Lees ook: VDL presenteert gelede elektrische bus

Citea SLFA Electric

 

2 reacties

  1. Eduard de Jong
    28 oktober 2015 om 18:52

    Het is feitelijk onjuist, dat lijn 133 in Keulen de eerste volledig elektrische buslijn in Duitsland is. Al enige tijd rijdt in Berlijn lijn 204 van exploitant BVG als eerste volledig elektrische buslijn met een laadsysteem op basis van magnetische inductie. De buslijn is 6,1 km lang. De fabrikant van de bussen is Solaris en de inductieve laadtechniek is van Bombardier. Optisch/visueel het straatbeeld ontsierende laadpalen zijn niet nodig zoals kennelijk wel in Keulen worden voorzien.

  2. Gezocht: Strategie van een duurzame stad - Holland ConTech
    17 december 2015 om 11:46

    […] 16 december 2015. Gezocht: Strategie van een duurzame stad Met veel plezier las ik het stuk in het OVmagazine dat in Keulen de eerste elektrische buslijn gerealiseerd is. Een combinatie van accu’s en […]

Lees ook