‘E-bus rijdt duizend kilometer op een lading’
dossier ZE2025

‘E-bus rijdt duizend kilometer op een lading’

Het Chinees-Australische Brighsun claimt een elektrische bus te hebben gebouwd die duizend kilometer op een enkele batterijlading kan rijden. Het gaat nog wel om een prototype.

De Australische overheid bevestigt tegenover de site One Step Off The Grid dat de bus internationaal gecertificeerd is om 1004 kilometer op een lading te kunnen rijden; veel meer dan de 402 kilometer die een prototype van het Amerikaanse Proterra onlangs wist te halen of de (theoretische) 250 kilometer actieradius die de BYD-bussen op Schiermonnikoog hebben.

Er zijn vier prototype bussen gepresenteerd, variërend van een stadsbus tot een touringcar. De bussen zijn alle uitgerust met lithium-ionbatterijen met een capaciteit van 500 tot 518 kWh en gepatenteerd accumanagement. Natuurlijk wordt de remenergie ook weer teruggewonnen. Brighsun heeft inmiddels een testrit gemaakt tussen Sydney en Melbourne (bijna 900 kilometer) zonder bij te laden.

Het bedrijf heeft plannen voor het opzetten van fabrieken in Australië voor zowel batterijen als bussen. Of Brighsun ook Europese ambities heeft, is nog niet bekend.

https://www.youtube.com/watch?v=d70uvYW-KpA

Eén reactie

 1. Lex boersma
  10 november 2015 om 18:18

  500 kWh en 900 km dat is een verbruik van 0,55 kWh/km.
  0,55 kWh/km dat moet (kunnen) lukken als je 60 km/u rijdt en uiteraard de airco uit.
  Met een heel lichte bus (bv 6000 kg) en/of wat aerodynamischer kan je 70 rijden met dit energieverbruik.

  500 kWh is weer niet echt een grote sprong: Ecobus zit op 350 kW, maak je het batterijpakket 1,5 keer zo groot dan ben je er. Ben benieuwd hoe zwaar het pakket is en het volume. (de energiedichtheid)

  Voorlopig houd ik het nog maar op snelladen op de eindpunten (tijdens de pauze van de chauffeur) en een kleiner batterijpakket dat veel meer cycli (15000-30000) heeft. Dan kan je gewoon de hele dag door 100 km/u rijden en zijn de (batterij)kosten veel lager.

  Maar 1000 km range, het is wel weer iets wat iedereen rechtop doet zitten.

Lees ook