Eringa: Machinist moet weer wissels krukken

dinsdag 1 december 2015
timer 2 min

ProRail-topman Pier Eringa vindt dat machinisten op het hoofdrailnet weer in staat moeten zijn om wissels werkend te krijgen, het zogenaamde krukken.

Dat zei Eringa vanmiddag tijdens een perslunch die ProRail organiseerde. Eringa: "Ik sprak onlangs met wat NS-machinisten. Vroeger stapte een machinist van zijn bok als een wissel het niet meer deed en trapte er met zijn werkschoenen tegenaan of wrikte een steentje los. Maar in het verleden is er eens iets misgegaan en dan denkt iedereen toch: dat moeten we niet meer doen."

Volgens Eringa is het wissels krukken door machinisten nog wel gebruikelijk bij regionale vervoerders en op goederenemplacementen, maar is het op het hoofdrailnet uit de gratie geraakt. "Daardoor moeten machinisten in de cabine wachten totdat er een aannemer is gebeld is. Die moet dan ook nog naar de locatie toe en dan het probleem oplossen. Dat kan denk ik veel sneller."

Eringa gaf het voorbeeld als onderdeel van zijn pleidooi voor meer gezond verstand op het spoor. Volgens Eringa is het veiligheidsdenken te veel doorgeschoten, zoals hij eerder ook al zei tegenover OV-Magazine. Ook van transparantie wil ProRail meer werk maken. ProRail presenteerde in dat kader een prestatiedashboard waar dagelijks de prestaties op zes kpi's gedeeld worden. Zo wordt het aantal uitgevallen treinen getoond, maar dat zijn alleen de treinen die uitvallen als gevolg van een infrastoring. "We willen nog dit jaar om tafel met de vervoerders om te kijken of zij ook bij dit dashboard kunnen aansluiten", aldus Johan Schaap van ProRail.

Uit onderzoek van Treinreiziger.nl blijkt dat het dashboard verre van compleet is. Op Schiphol, bijvoorbeeld, worden alleen de uitgevallen Thalys en Intercity Direct geteld; op Geldermalsen, Tiel en Ede-Wageningen worden evenmin NS-treinen meegeteld.

Hulde!
Rover maakt een tientje over voor een extra mooi bloemetje voor Pier Eringa. Met gezond verstand kan het spoor de storingen beter te lijf.

@ dhr. Balk: ik weet dat voor velen "terug naar vroegah" de standaardoplossing is. Maar waarom was deze hele mega-operatie ook al weer gestart? Omdat het allemaal zo goed ging en het spoor enorm klant/marktgericht + innovatief was ? Me dunkt van niet! Er moest steeds meer geld bij, en daar was de overheid zolangzamerhand wel een beetje klaar mee. Waar men zich wel gruwelijk in vergist heeft, is de neiging van "kortzichtig bedrijfje spelen" van diverse opgeknipte spoorkoninkrijkjes, terwijl het resultaat in hoge mate afhangt van de som der delen. Vroegah zat er een directie boven die het geheel op koers hield. Zou dat vanzelf terugkomen als we alles weer terugdraaien? Ik denk het niet. Een nieuwe directie zal het spreekwoordelijke wiel ook weer opnieuw moeten uitvinden. Veel belangrijker is dat er veel meer kennis en inzicht omtrent de integrale werking en besturing van het spoorsysteem komt, en dat kennis en inzicht ook daadwerkelijk effectief ingezet wordt, zodat er een einde komt aan de voortdurende reeks van problemen.

A. De regering had nooit naar die idioten moeten luisteren die de N.S. verzelfstandigen wou, nu zitten we al jaren met de problemen.
B. Als je van het Nederlandse spoornetwerk weer een mooi bedrijf wilt maken, en daar juist onze klanten van wilt laten profiteren, moet het allemaal weer terug worden gedraaid.

Helaas zal dat niet meer gaan, want ns is opgedeeld in 83 bv's met 83 directeuren, die allemaal een grof salaris vangen en dat zeker niet willen opgeven.
En elk bedrijf moet op het andere bedrijf verdienen, onnodig opjagen van de prijzen van de kaartjes, maar het geld moet ergens vandaan komen?

Ze zijn onderweg. Voor het gemak maar direct in euro en naar boven afgerond, dat scheelt een heleboel "Bankspesen" - de banken hier hebben al geld genoeg.
En natuurlijk: voor praktische oplossingen om vertragingen te verminderen is er altijd en overal waardering, ook vanuit het buitenland!

Maar graag! Internationale waardering.... Toe maar!

@WPMK: vanuit jullie perspectief lijkt het misschien zo dat ILenT beslist, maar in werkelijk is dat ten principale rechtstatelijk onjuist. Het is De Minister die besluit. ILenT is er slechts om toezicht te houden namens De Minister.
Hier zit dus ook de kern van het burocratische en het democratische probleem: er worden essentiele besluiten over veiligheidsregels genomen, zonder dat De Kamer wordt geinformeerd over de (verstrekkende) gevolgen hiervan voor de spoor-performance. Oorzaak van non-informeren Kamer? Simpel: I&M weet het niet, en WIL het ook niet weten (want te inhoudelijk / te ingewikkeld / complex / wij maken beleid enz enz).
En dus krijgt de (eveneens inhoudelijk weinig kundige) burocratie alle ruimte om bizar-onzinnige regelgeving te verzinnen, die vaak zelfs averechts uitpakt voor de veiligheid. Ik durf de stelling aan dat vrijwel alle spoorveiligheidsproblemen hier op terug te voeren zijn.

Mag ik mijn 5 bikkelharde Zwitserse franken bijdragen?

Rob, ook wij zijn van mening dat wij mans genoeg zijn om uit het pvr van het nevenspoor te blijven. Echter, o.a. het ILT beslist ! Ben zelfs van mening dat sommige veiligheidsmaatregelingen averechts werken, dit terzijde.

Los van het standpunt (WPMK schetst natuurlijk ook een keerzijde) kunnen we hierin vast wel iets betekenen. We zorgen ervoor dat Pier Eringa zijn #wisselbloemetje krijgt. Hoe meer jullie je oproep verspreiden, des te mooier de bos. ;-)

Juist. je zegt het zelf al. De volledig doorgeschoten veiligheids-jihad moet weer in zijn hok, zodat ook jij met je gezonde vakmanschap weer doelmatig aan het werk kunt. Overigens is mijn eigen trein dat voor een wissel dat uit de controle is, staat een prima veiligheidsmiddel. En ik ben mans genoeg om uit het PVR van andere treinen te blijven.

APPLAUS !!!!

Hoewel het enthousiasme gezien de reactie's hierboven begrijpelijk zijn zie ik toch nog wel wat haken en ogen voorbij komen.

Ik ben storingsmonteur bij een van de aannemers die het spoor onderhouden.
Een van de redenen waarom het storingsherstel zolang duurt is o.a. het veilig afdekken van het spoor. Meestal niet alleen van het spoor waar de storing zich bevind maar ook de nevensporen i.v.m. mogelijk aanrijdgevaar. Ik zou het verbazingwekkend vinden als het ILT machinisten toestemming zou geven om als " alleengaande machinist " technische handelingen te verrichten in het spoor terwijl monteur(s) met een veiligheidsfunctionaris hele protocollen moeten uitvoeren voordat zij in werkzone A (het oude PVR) en nabij werkzone B (nevenspoor) mogen komen.

Hou me te goede: ik vindt dat de uitgebreide veiligheidsmaatregelingen soms ook veel te ver doorgeschoten zijn. Echter ik kan me ook niet voorstellen dat er voor een bepaalde groep werknemers (machinisten) ontheffingen zouden komen en voor een andere groep met nota bene een veiligheidsfunctionaris niet. Ik zou dat heel raar vinden.

Ook zojuist overgemaakt. Van ING=Postbank=PTT, dus gaat misschien iets trager. Wie volgt? En ik hoop dat OV magazine er verder mee gaat.

Zojuist overgemaakt. Allebei Rabobank, dus is binnen enkele minuten gefixt

Dat wil OV Magazine vast wel ff doen - het wisselgeld (erg toepasselijk in deze ;-) mogen ze houden :-) IBAN NL84Rabo0115622446 ovv "wisselbloemetje" :-)

Bij deze. Geef me een rekeningnummer en ik maak het subiet over

Rob, ik leg 5 euro in. Jij ook? Dan hebben we al een mooi bosje :-)

Zelfs al zou je meerdelige wissels hiervan uitsluiten (daar zitten inderdaad nog wat haken en ogen aan) heb je nog ongelofelijke winst bij verstoringen. De meeste wissels zijn enkelvoudig .

Geweldig. Bloemen voor die man. Eindelijk iemand die weer eens zijn gezond verstand gebruikt. Zou ik dan ooit weer eens gewoon mijn werk als machinist kunnen doen? De houders voor de krukken zitten nota bene nog in het materieel. Morgen invoeren!

http://www.railinfraopleidingen.nl/opleidingen.php?action=view&Opleiding_Id=2251

Een van de nagels in deze doodskist was volgens mij het niet goed krukken van meerdelige wissels (o.a. hogesnelheidswissels) waarbij meerdere stellers aanwezig zijn en dan met name ook nog een steller van het puntstuk. Kan zo gauw even het IVW rapport niet meer vinden.

Maar voor dat probleem moet toch een oplossing vindbaar zijn die niet tot een dusdanig rigoureuze maatregel leidt

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Spoordijken misschien niet goed genoeg voor zwaardere en langere treinen

11 dec 2023

Er is meer onderzoek nodig naar de stabiliteit van spoordijken om zeker te weten dat deze grond het groeiende…

Lees verder »

BRT: Kansrijk, maar gemakkelijk noch goedkoop

1 dec 2023

Dit artikel is een voorpublicatie van het boek ‘Betere bus’, over BRT en andere vormen van hoogwaardig…

Lees verder »

Hoe ontwerp kan bijdragen aan (on)toegankelijkheid

25 sep 2023
De fysieke toegankelijkheid van het openbaar vervoer wordt geregeld in de Wet gelijke behandeling op grond van…
Lees verder »
descriptionArtikel

Blog: Oplossing voor verdwijning van bushaltes?

2 mei 2023
Bushaltes verdwijnen steeds vaker uit dorpen, omdat buslijnen worden gestrekt. Een bepaalde groep reizigers wordt…
Lees verder »
descriptionArtikel

PBL: (1)500 bushaltes minder in vijf jaar

2 mrt 2023

Het aantal bushaltes is de afgelopen vijf jaar met 527 afgenomen, inventariseerde tv-programma Pointer. Volgens…

Lees verder »

Blinde vlek ov-gevaar andere weggebruikers

13 dec 2022

Het openbaar vervoer is uitermate veilig voor de inzittenden van trein, tram en bus, maar er is een blinde vlek…

Lees verder »

Deltaplan versterkt ov én woningbouw Noord-Nederland

2 dec 2022

Drie ov-maatregelen en overheveling van tienduizenden extra woningen vanuit de Randstad naar Noord-Nederland…

Lees verder »
descriptionArtikel

Grote investeringen in bereikbaarheid Zuid-Holland

15 nov 2022

Het Rijk, de Metropoolregio Rotterdam/Den Haag, Provincie Zuid-Holland en de gemeentes Den Haag en Rotterdam…

Lees verder »