Nieuw besluit over Ertms komende zomer
dossier Ertms

Nieuw besluit over Ertms komende zomer

door in rubriek spoor
Reacties uitgeschakeld voor Nieuw besluit over Ertms komende zomer

Het ministerie van IenM, NS en ProRail gaan komende maanden nieuwe scenario’s ontwikkelen voor het uitrollen van Ertms op het Nederlandse spoor. Een besluit daarover valt komende zomer.

Door vertragingen in met name Duitsland en Frankrijk herziet de Europese Commissie de planning voor de uitrol van de Europese beveiliging Ertms tot 2030. Dat heeft staatssecretaris Dijksma aan het denken gezet. Van haar hoeft Nederland niet zo nodig voorop te lopen met de implementatie van Ertms. Zij wil vooral lering trekken uit ervaringen in het buitenland, schreef zij vorige week aan de Kamer.

Een rol bij de vertraging die het Ertms-programma, opnieuw, oploopt speelt de aanbeveling van de enquêtecommissie Fyra om een uitgebreid proefbedrijf in te stellen. Op dat punt ging het immers mis bij de Fyra. Daarnaast is gebleken dat de programmabeheersing nog niet op orde is. De Auditdienst Rijk geeft voor 2014 en vermoedelijk ook voor 2015 geen goedkeurende verklaring af. Het recent gestarte programmabeheersingsteam stelt dat er meer tijd nodig is voor het opleveren van goede producten en voor zorgvuldige besluitvorming.

NS en ProRail gaan nu in afstemming met het ministerie Infrastructuur en Milieu een nieuw integraal beeld opstellen als herziening van de Voorkeursbeslissing uit 2014. Gekeken wordt naar de geografische uitrol, Europese ontwikkelingen en de inbreng van stakeholders. Het Programma Ertms van NS en ProRail gaat een aantal uitrolscenario’s presenteren op grond waarvan het kabinet deze zomer een besluit kan nemen.

Een deel van het geld dat was gereserveerd voor Ertms gaat staatssecretaris Dijksma nu inzetten om de capaciteitsproblemen rond Schiphol op te lossen. Voor het uitrollen van Ertms heeft het kabinet 2,58 miljard euro uitgetrokken tot 2028.

Constant Stroecken

Over Constant

Constant Stroecken was hoofdredacteur van OV-Magazine tot augustus 2019.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook