Extra NS-personeel voor de late treinen

Extra NS-personeel voor de late treinen

NS start onmiddellijk met het werven van 140 hoofdconducteurs en 60 Veiligheid- & Servicemedewerkers die in de loop van volgend jaar ’s avonds worden ingezet.

Dat zijn NS en een deel van de bonden, FNV en CNV, gisteravond overeengekomen. De vakbond die met 4000 leden het best is vertegenwoordigd onder het rijdend personeel, de VVMC, legt het akkoord eerst nog voor aan de leden.

Met 140 nieuwe conducteurs kan NS op donderdag, vrijdag en zaterdag na 22.00 uur twee conducteurs per trein inzetten. De 60 nieuwe medewerkers Veiligheid & Service worden op de overige avonden ingezet in extra veiligheidsteams. Aan de laatste maatregel draagt staatssecretaris Dijksma van IenM eenmalig 10 miljoen euro bij.

In het akkoord dat NS vorig jaar april sloot met de bonden was alleen sprake van dubbele bemensing op donderdag- en zaterdagavond na 22.00 uur. Daar komt nu vrijdagavond bij. Tot de nieuwe mensen inzetbaar zijn, komt de tweede conducteur uit de bestaande capaciteit. De flexibele veiligheidsteams gaan meerijden op treinen waar meer dan gemiddeld agressie voorkomt.

Eind 2018 worden de veiligheidsmaatregelen geëvalueerd. Een extern onderzoeksbureau gaat een methode ontwikkelen om de effecten te meten. De extra afspraken komen bovenop de acht maatregelen die in maart 2015 zijn afgesproken, zoals cameratoezicht en intensivering van de samenwerking tussen NS en politie.

Het akkoord kwam tot stand na een incident op 3 februari in het Limburgse Landgraaf, waarbij een zwartrijder een Duitse conducteur van Euregiobahn in de buik stak. De bonden eisten toen van de NS-directie dat de tweede conducteur er sneller zou komen.

Eén reactie

  1. Volkswagen Touran Diesel
    13 februari 2016 om 10:42

    Het mag wat kosten die extra controleteams, de betalende reiziger mag dat zeker gaan betalen. Mijn auto stond laatst in de garage en toen ben ik eens van Middelburg naar Rotterdam gegaan, schijnbaar is de Intercity naar Groningen op vrijdag een probleemtrein. Een team van 6 personen controleerde de weinige reizigers in de trein. Tussen Goes en Roosendaal zaten ze in de 1. klas pauze te houden.
    Besteed dat geld aan politieposten op de grotere stations en ga het aantal scans monitoren van het personeel zodat de arbeidsproductiviteit stijgt. Of nog beter haal de conducteur helemaal weg net zoals op regionale lijnen.

Lees ook