Rotterdam krijgt 450 Gobike tabletfietsen

Rotterdam krijgt 450 Gobike tabletfietsen

door in rubriek fiets
Reacties uitgeschakeld voor Rotterdam krijgt 450 Gobike tabletfietsen

De elektrische deelfiets van Gobike, bekend van Kopenhagen, komt naar Rotterdam. Eind 2017 moeten er 450 witte ‘tabletfietsen’ staan op 20 locaties in de Maasstad.

Rotterdam is de eerste stad in Nederland waar de deelfietsen van Gobike op grote schaal worden geïntroduceerd. Wethouder Pex Langenberg van Mobiliteit en Duurzaamheid tekende vandaag een overeenkomst met Gobike om stallingsplekken op straat vrij te maken. De fietsen komen te staan bij toeristische attracties, ov-knooppunten van de RET en Waterbus, en op andere drukke plekken in de stad.

Dit jaar wil Gobike op kleine schaal proefdraaien met de fietsen. Zo wordt getest welke locaties het meest geschikt zijn. De huurder kan de fiets op elk punt van Gobike in de stad inleveren. In 2017 moeten er ruim 450 fietsen op 20 plekken staan. De drie daarop volgende jaren verwacht Gobike door te groeien naar 2000 fietsen op ongeveer 150 locaties.

Om een Gobike te huren, moet je je eerst registreren. Dat kan via internet of de ingebouwde tablet op de fiets. Op de website van Gobike is te zien hoeveel fietsen beschikbaar zijn en waar ze staan. Vooraf reserveren van de fiets is mogelijk. Afrekenen gaat met de creditcard. In het testjaar 2016 kost de fiets 2,50 euro per twee uur.

De fiets is handig voor korte ritjes in de stad, maar de elektrische ondersteuning maakt ook langere fietstochten mogelijk. De ingebouwde tablet heeft een navigeersysteem en geeft toeristische informatie.

Wethouder Pex Langenberg: “De witte fietsen van Gobike moeten een vast herkenningspunt worden in ons straatbeeld. Dit past bij een moderne stad als Rotterdam en onze ambitie om een echte fietsstad te worden. Zo biedt de fiets een goed alternatief voor de korte ritjes met de auto. Al deze maatregelen samen moeten zorgen voor gezondere lucht in Rotterdam.”

Gobike is een van de aanbieders die is geselecteerd door de Verkeersonderneming om spitsmijdingen te realiseren. De deelfietsen vormen een aanvulling op de bestaande huurfietsen in Rotterdam en op OV-fiets, die op vijf trein- en metrostations in Rotterdam wordt aangeboden.

Jeffrey Dost, directeur Gobike Nederland: “We focussen ons vooral op de twee toonaangevende fietslanden: Denemarken en Nederland. Rotterdam is door zijn ruime opzet een prima stad om te fietsen. We richten ons ook op forensen van buiten de stad, die nu vaak de auto nemen.”

Foto boven
Van links naar rechts: wethouder Langenberg (Mobiliteit en Duurzaamheid), Jeffrey Dost (directeur Gobike Nederland) en Torben Aagaard (directeur Gobike Denemarken).

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook