Busworld 2023: MAN presenteert elektrische LE-lijnbus

vrijdag 20 oktober 2023

De elektrische stadsbus van MAN Truck & Bus, de Lion City E, is door vakjournalisten uitgeroepen tot Bus of the Year 2023. Iets om trots op te zijn, erkent salesmanager ov Tillo Smets vanaf Busworld. Tijdens de beurs, van 7 tot 12 oktober in Brussel, presenteerde de fabrikant de in eerste instantie speciaal voor de Nederlandse markt ontwikkelde LE-variant.

 

bus
De Lion City Low Entry-bus tijdens Busworld. © Wilfred Westerhof

Op de busbeurs in Brussel zijn alle bekende busleveranciers vertegenwoordigd met een eigen stand. MAN is er één van en presenteert in hal 4, naast de touringcar, ook een Low Entry- en een Low Floor-variant van de Lion City E. “Nieuwe producten kennen aan het begin vaak een beperkter programma”, vertelt Smets vanaf de beursvloer. “Het is daarom zaak dat verschillende varianten elkaar snel opvolgen.”

“Voor mij persoonlijk is de techniek niet het enige dat een goede van een slechte bus onderscheidt. Het is een combinatie van een topdesign, comfort en de bouwkwaliteit. In Nederland staat de kwaliteit van een bus, meer dan in andere landen, boven de functionaliteit: als je met een oud barrel aankomt ben je de volgende dag de helft van je passagiers kwijt.”

“Onze Lion’s City gaat met gemak vijftien jaar mee, dat weet ik zeker. Wij bieden daarom voor zo’n lange periode een reparatie- onderhoudscontract aan. Na tien jaar zie je vaak dat prijzen stijgen, omdat materiaal aan vervanging toe is. Dat is bij ons niet. MAN heeft bewezen bussen van hoge kwaliteit af te leveren. Ik ga niet zeggen waarin wij beter zijn dan concurrenten, we werken vaak prima samen. Maar ik ga liever uit van onze eigen kracht en weet dat onze bussen een lange levensduur hebben.”

Precies op tijd

We lopen de speciaal voor de Nederlandse markt ontwikkelde LE-bus binnen: “In Low Entry-bussen hebben passagiers meer comfortabele zitruimte en dat wordt gewaardeerd. Ook daarom wordt de Nederlandse markt in het buitenland goed gevolgd. In Luxemburg, Frankrijk en Scandinavië zien we steeds meer animo ontstaan voor deze Low Entry-variant.”

“Voor de Nederlandse markt komt deze bus precies op tijd. Na de coronapandemie is de tenderkalender vorig jaar september eindelijk weer op gang gekomen. Momenteel lopen de aanbestedingen West-Brabant en Utrecht Binnen en Buiten (voor Zeeland hebben zich nog geen vervoerders ingeschreven, red.). In 2024 en 2025 gaat veel gebeuren en dat biedt mogelijkheden.”

Wat dat betreft kan het zomaar eens behoorlijk druk worden voor concessieverleners en vervoerders. Tijdens het tweejaarlijkse busevenement heeft Smets vrijwel alle belangrijke stakeholders gesproken. “Het was een heel succesvolle beurs. Ik heb het gevoel dat men voor de pandemie een beetje beursmoe was. Twee jaar geleden ging het niet door vanwege de pandemie. Nu had iedereen er weer zin in.” Ook met de concullega’s heeft Smets een goede verstandhouding, erkent hij.

Vergeet je doel niet

In de maatschappij groeit de aandacht voor thema’s als duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen en circulariteit. Ook bij MAN, weet Smets. “In onze batterijfabriek in Nürnberg gaan we batterijpakketten produceren. Ook de batterijcellen die daarbij gebruikt gaan worden komen uit Europa. De batterijpakketten nemen we ook terug om te recyclen. De levensduur van batterijpakketten gaat inmiddels al richting de twaalf jaar of zelfs daar voorbij. Wat mij betreft focussen we daarna meer op de herkomst van materialen en opwek van groene stroom.” MAN komt binnenkort ook met elektrische trucks op de markt.

'Verduurzaming moet niet verworden tot een soort marketingtool. Dat gevoel bekruipt me nu soms wel.'

Dat zijn goede ontwikkelingen, gaat hij verder. Toch plaatst de ov-salesmanager een kritische kanttekening. “Ik vind dat verduurzaming niet moet verworden tot een soort marketingtool. Dat gevoel bekruipt me nu soms wel, zowel binnen de politiek als de industrie. We moeten het doel van verduurzaming en het ov niet uit het oog verliezen. Dat gaat breder dan Nederland alleen: in onze buurlanden gaat de elektrificatie minder snel dan bij ons.”

“Van de 6000 ov-bussen die er ooit in Nederland reden, zijn er nog zo’n 5200 over. Toen rond 2016 de eerste concessies zero emissie werden, resulteerde dat in verdere verschraling van het ov-aanbod: lijnen werden gestrekt of verdwenen. Dat stuitte op maatschappelijk verzet. Inmiddels staat het vervoeraanbod door verschillende oorzaken weer onder druk.”

“Nu we weten dat de elektrificatie van de busvloot wel goedkomt, kunnen we ons hopelijk richten op de vraag hoe we het aantal ov-kilometers weer omhoog krijgen. Chauffeurstekorten zijn deels op te vangen door frequenties te verlagen en vaker (dubbel)gelede bussen in te zetten in stadsdiensten, maar het netwerk moet niet door een ondergrens zakken.”

De bus gemist?

“Ik geloof heilig dat investeren in kwaliteit en frequentie belangrijk is. Mensen kiezen niet voor het ov vanwege de factor tijd, tenzij een ov-reis véél langer duurt dan per auto. Reguliere bussen op geplande tijden is nog altijd de ruggengraat van het ov.”

“Technologie maakt het weliswaar mogelijk om vervoer vraagafhankelijk te regelen, maar in de spitsen blijven er altijd grote reizigerspieken. Daarom denk ik dat vraagafhankelijk vervoer geen vervanging van, maar een aanvulling op regulier ov is. Anders dreigen we door de ondergrens te zakken.”

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Eisen nieuwe busconcessie Oost-Brabant bekend

27 mei om 12:43 uur

Deze week is door Gedeputeerde Staten het ontwerp-Programma van Eisen vastgesteld. Bussen zonder uitstoot,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Daimler op st(r)oom in de energietransitie

23 mei om 10:21 uur

“We weten onze elektrische bussen nu goed aan de man te brengen”, vertelt Daimler…

Lees verder »
descriptionArtikel

Hermes werft nu ook studenten

7 mei om 14:14 uur

Er is een sectorbreed personeelstekort in het openbaar vervoer. Ook bij Hermes in Eindhoven is er niet genoeg…

Lees verder »
descriptionArtikel

Het boek 'Betere bus'

6 mei om 12:26 uur

Nu te bestellen! 

Betere bus …
Lees verder »
descriptionArtikel

FNV zet geplande staking bij Arriva Twente door

2 mei om 16:06 uur

De werknemers van streekvervoerder Arriva hebben er genoeg van. Op maandag 6 mei zullen ze het werk neerleggen…

Lees verder »
descriptionArtikel

Marieke Eyskoot nieuwe stem in bussen van Connexxion, Breng en Hermes

30 apr om 10:06 uur

Marieke Eyskoot, Duurzame lifestyle-expert, is de nieuwe omroepstem in de bussen van Connexxion, Breng en…

Lees verder »
descriptionArtikel

VDL opent nieuwe duurzame fabriek voor bouw e-bussen

19 apr om 09:17 uur

VDL Bus & Coach heeft in Roeselare, in de Belgische provincie West-Vlaanderen, een nieuwe fabriek voor de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Amsterdamse kinderen weer gratis met de bus

12 apr om 11:01 uur

Kinderen van vier tot en met elf jaar kunnen tussen 20 juli 2024 en 5 januari 2025 weer gratis reizen met de…

Lees verder »