Gesprekken over Drents-Duits spoor

Gesprekken over Drents-Duits spoor

door in rubriek spoor
Reacties uitgeschakeld voor Gesprekken over Drents-Duits spoor

Vertegenwoordigers van de provincie Drenthe en de deelstaat Niedersachsen hebben vandaag in Emmen gesproken over een reactivering van een spoorverbinding tussen Bad Bentheim en Emmen. Het initiatief lag aan Duitse zijde.

De Duitsers zijn op dit moment bezig met een reactivering van de passagiersdiensten op het spoor tussen Bad Bentheim en Neuenhaus, 30 kilometers voor de Nederlandse grens. Vanaf 9 december 2018 moeten daar na veertig jaar de eerste treinen weer rijden. Gedeputeerde Brink van de provincie Drenthe gaf eerder al aan wel oren te hebben naar een verlenging van de passagiersdiensten naar Coevorden. Die wens is nu concreter geworden door de gesprekken. De Duitsers zien het liefst de treindienst doorrijden naar Emmen. De minister van Financiën van de deelstaat Niedersachsen kwam in persoon naar Emmen af om de gesprekken te voeren.

Op dit moment wordt het spoor tussen Bad Bentheim en Coevorden alleen gebruikt voor goederenverkeer. De maximum snelheid bedraagt 50 kilometer per uur. Voor de passagiersdienst in Duitsland wordt het spoor nu geschikt gemaakt voor een snelheid van 80 kilometer per uur. Om het spoor naar Emlichheim en Coevorden geschikt te maken voor passagiersdiensten, moeten in ieder geval 35 overwegen worden aangepast of opgeheven, aldus de Duitsers. Voor een doortrekking naar Emmen is waarschijnlijk nog een passeerspoor in Nieuw-Amsterdam nodig.

In aanloop naar de gesprekken is er al veel onderzoek gedaan, onder meer door de Rijksuniversiteit Groningen, schrijft de Duitse krant Grafschafter Nachrichten. Uit eerste studies zou blijken dat de grensoverschrijdende verbinding 1400 passagiers per dag zou kunnen trekken. Hoeveel een reactivering kost, is niet bekend. Wel willen de Duitsers dat Nederland meebetaalt.

Bekijk ook de video van EV1: Holländer wollen Bahnanbindung an die Grafschaft

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook