Ontslag Huges en Hoogesteger was onterecht

Ontslag Huges en Hoogesteger was onterecht

door in rubriek spoor
Reacties uitgeschakeld voor Ontslag Huges en Hoogesteger was onterecht

NS had NS-topman Timo Huges en Abellio-directeur Jeff Hoogesteger niet op staande voet mogen ontslaan. Dat hebben NS-juristen geconcludeerd. Omdat een rechtszaak kansloos leek, is het tot een schikking gekomen.

Dat schrijft minister Dijsselbloem in antwoord op Kamervragen. Huges en Hoogesteger werden beide op non-actief gezet na gesjoemel in Limburg. De ontslagprocedure verliep echter uiterst rommelig. “De raad van bestuur heeft op basis van het advies van zijn advocaten en de opstelling van de rechter tijdens de hoorzittingen geconcludeerd dat de oorspronkelijke insteek van NS niet haalbaar bleek. De onderneming concludeerde onder andere dat er geen gronden waren voor een ontslag op staande voet”, schrijft Dijsselbloem.

Met zowel Huges als Hoogesteger werd een schikking getroffen. Huges kreeg 175.000 euro mee; Hoogesteger 2,5 ton. Hij eiste aanvankelijk ruim drie ton bij de rechter. Dijsselbloem schrijft aan de Kamer dat een rechtszaak een langslepende procedure was geworden die waarschijnlijk nog ongunstiger voor NS zou hebben uitgepakt. Binnen de grenzen van het arbeidsrecht was deze schikking het maximaal haalbare.

Dijsselbloem is overigens niet betrokken geweest bij de totstandkoming van de schikking. Die was volgens de minister een zaak van de raad van bestuur. Ook vindt Dijsselbloem het niet passend dat hij het parlement zou moeten informeren over ‘arbeidsrechtelijke kwesties met individuele personen (in dit geval een medewerker van een private onderneming)’.

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook