‘Vertraging dreigt op spoor Zuid-Holland’

donderdag 10 maart 2016
timer 3 min

De ChristenUnie vraagt staatssecretaris Dijksma om een nieuwe vertraging van de afgesproken frequentieverhoging op twee Zuid-Hollandse spoorlijnen te voorkomen.

In Kamervragen aan Dijksma roept de ChristenUnie de staatssecretaris op om met NS en ProRail de afspraak na te komen over vier treinen per uur tussen Leiden en Utrecht, uiterlijk in december 2020. De ChristenUnie heeft vernomen dat de twee extra treinen op Utrecht Centraal in conflict zouden komen met de extra treinen die NS in het kader van Randstadspoor wil laten rijden tussen Woerden en Geldermalsen.

Een frequentieverhoging zou alleen mogelijk zijn met een lange stop voor de Sprinter tussen Leiden en Utrecht, of door een deel van de geplande frequentieverhoging van Randstadspoor te schrappen.

Snellere wissels
Uit een brief van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland blijkt dat NS de geplande kwaliteitsverbetering niet kan garanderen. Over de oorzaak laat de provincie zich niet uit. De twee beoogde Sprinters en twee Intercity’s zouden eigenlijk al in december 2018 gaan rijden, maar die datum bleek eerder te optimistisch. Vervolgens zou het december 2020 worden. Nu lijkt ook die planning op losse schroeven te staan.

De provincie besloot in 2012 als alternatief voor de RijnGouwelijn om het busnet in Zuid-Holland op te waarderen, meer treinen te laten rijden tussen Leiden en Utrecht en twee nieuwe stations te openen in Hazerswoude en Zoeterwoude. Hiervoor moet de snelheid op het spoor omhoog zodat de treinen elkaar op de grotendeels enkelsporige spoorlijn op de stations kunnen passeren. Het gaat om kleine aanpassingen aan het spoor, met name om snellere wissels.

Wiebelboemel
“De huidige trage wiebelboemel die maar twee keer per uur rijdt is niet meer van deze tijd”, zegt Kamerlid Eppo Bruins van de ChristenUnie. “Leiden, Alphen en Utrecht moeten elk kwartier goed met elkaar worden verbonden. Stap één is snelheidsverhoging en extra treinen. Maar uiteindelijk moeten ook delen van het enkelsporige traject worden verdubbeld zodat ook Gouda een rechtstreekse verbinding met Leiden houdt.”

“Station Utrecht wordt voor miljoenen euro’s gebouwd, maar nu blijkt uitgerekend op dit station een knelpunt te ontstaan. De extra treinen tussen Leiden en Utrecht zouden niet in te passen zijn. Hoe is dat mogelijk? Uiterlijk in 2020 moeten de extra treinen gewoon gaan rijden en moeten de stations Hazerswoude en Zoeterwoude open gaan. Als hier extra infrastructuur voor nodig is, zal de staatssecretaris het geld op tafel moeten leggen. NS en ProRail moeten zich houden aan de afspraken met de regio over de extra treinen”, aldus Bruins.

Gouda–Alphen
Ook op het traject Gouda–Alphen aan den Rijn loopt de frequentieverhoging naar vier treinen per uur en de opening van twee stations vertraging op, met minimaal een half jaar. Volgens ProRail zouden extra maatregelen nodig zijn voor de detectie van het materieel en seinbeveiliging op het spoor, terwijl het traject eerder al met assentellers is uitgerust en NS daar in de spits al vier keer per uur reed met licht materieel.

Vanaf december dit jaar zou Abellio tussen Gouda en Alphen vier keer per uur gaan rijden en dan ook stoppen op het nieuwe station Boskoop Snijdelwijk. Eind 2017 zou het nieuwe station Waddinxveen-Zuid worden geopend. Dat dreigt nu dus later te worden.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Spoordijken misschien niet goed genoeg voor zwaardere en langere treinen

11 dec 2023

Er is meer onderzoek nodig naar de stabiliteit van spoordijken om zeker te weten dat deze grond het groeiende…

Lees verder »

BRT: Kansrijk, maar gemakkelijk noch goedkoop

1 dec 2023

Dit artikel is een voorpublicatie van het boek ‘Betere bus’, over BRT en andere vormen van hoogwaardig…

Lees verder »

Hoe ontwerp kan bijdragen aan (on)toegankelijkheid

25 sep 2023
De fysieke toegankelijkheid van het openbaar vervoer wordt geregeld in de Wet gelijke behandeling op grond van…
Lees verder »
descriptionArtikel

Blog: Oplossing voor verdwijning van bushaltes?

2 mei 2023
Bushaltes verdwijnen steeds vaker uit dorpen, omdat buslijnen worden gestrekt. Een bepaalde groep reizigers wordt…
Lees verder »
descriptionArtikel

PBL: (1)500 bushaltes minder in vijf jaar

2 mrt 2023

Het aantal bushaltes is de afgelopen vijf jaar met 527 afgenomen, inventariseerde tv-programma Pointer. Volgens…

Lees verder »

Blinde vlek ov-gevaar andere weggebruikers

13 dec 2022

Het openbaar vervoer is uitermate veilig voor de inzittenden van trein, tram en bus, maar er is een blinde vlek…

Lees verder »

Deltaplan versterkt ov én woningbouw Noord-Nederland

2 dec 2022

Drie ov-maatregelen en overheveling van tienduizenden extra woningen vanuit de Randstad naar Noord-Nederland…

Lees verder »
descriptionArtikel

Grote investeringen in bereikbaarheid Zuid-Holland

15 nov 2022

Het Rijk, de Metropoolregio Rotterdam/Den Haag, Provincie Zuid-Holland en de gemeentes Den Haag en Rotterdam…

Lees verder »