Druk vrijgeven reizigersdata neemt toe
dossier Big data

Druk vrijgeven reizigersdata neemt toe

door in rubriek reisinformatie
Reacties uitgeschakeld voor Druk vrijgeven reizigersdata neemt toe

Staatssecretaris Dijksma moet meer doen om partijen reizigersdata te laten vrijgeven. Onder meer VVD en D66 hameren erop dat het open distribueren van deze data bij kan dragen aan een betere spreiding van de reizigers en een betere informatievoorziening.

Betty de Boer (VVD) wil graag ‘een stip op de horizon’ als het gaat om open data. “Nu blijven de vervoerders op hun gegevens zitten.” Ook Stientje van Veldhoven (D66) vroeg zich in een overleg tussen de Tweede Kamer en Dijksma hardop af waarom deze data niet publiek kan worden verklaard. “Waarom verzamelen we dat niet onafhankelijk?”

Dijksma zei in het overleg dat het moeilijk is om vervoerders daartoe te dwingen. “De informatie is deels in handen van private partijen die ook met contracten met lagere overheden werken.” Wel zag ze mogelijkheden om de data-uitwisseling via de OV-chipkaart te regelen. Liever wacht Dijksma nog even tot de vervoerders zelf met een oplossing komen. “We komen op het punt dat de partijen het belang beginnen in te zien.”

De Boer vindt echter dat het te lang duurt en wil resultaten zien. Volgens Dijksma is de Autoriteit Consument en Markt inmiddels met de zaak bezig en is er ook druk vanuit het ministerie. “Ook de druk vanuit de Kamer is steun”, concludeerde Dijksma.

Op dit moment zijn alle brondata op het gebied van reisinformatie al wel open. De reizigersdata (wanneer en waar hoeveel mensen rijden) zijn dat nog niet. Kamerleden zien kansen voor ontwikkelaars om apps te bouwen waarmee reizigers inzicht krijgen in onder meer drukte en de mogelijkheid om voor een andere vervoerwijze te kiezen.

Lees ook: Vragen over dataverzameling NS

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook