NS en steden komen met nieuwe visie op ov

NS en steden komen met nieuwe visie op ov

Deze zomer komen de vervoerbedrijven met een nieuwe visie op het openbaar vervoer. Dat zei Maurice Unck, directeur communicatie en strategie van NS, op de Dag van de Rail.

Anders dan eerdere visies als Rail 21 en Visie 2020 van NS, is het deze keer geen blauwdruk. De nieuwe visie bevat dus geen plannen als de aanleg van de spoorlijn Utrecht–Breda. “Het gaat over integraal, flexibel en creatief openbaar vervoer”, vertelt Unck. “Vooral over effectief benutten en ook over deelauto’s en elektrische busjes.” NS werkte met stedelijke gebieden al aan deze nieuwe visie, maar afgesproken is om hem onder de vlag van de nieuwe branchevereniging OVNL – en dus alle vervoerders – naar buiten te brengen.

Dit jaar besluit NS of het bedrijf in de dienstregeling 2018, dus vanaf december 2017, in de spits elke 10 minuten een Intercity laat rijden op de A2-corridor Amsterdam–Eindhoven (én elke 10 minuten een Sprinter op het deeltraject Utrecht–Geldermalsen). Unck wil daar niet op vooruitlopen. CEO Pier Eringa van ProRail is daar duidelijker over, met uitproberen kun je meer laten zien dan met uitstellen: “Ga er maar vanuit dat het doorgaat”.

Director smart mobility Carlo van de Weijer van de TU Eindhoven rekent met busbouwer VDL en enkele studenten aan een dubbelgelede ‘smartbus’. Deze zou de trein kunnen vervangen op regionale spoorlijnen, na het weghalen van de spoorstaven en het asfalteren van het tracé. De elektrische smartbus rijdt volgens Van de Weijer flexibeler, frequenter, goedkoper, schoner en sneller (tot 150 kilometer per uur) dan een trein.

Marc Maartens

Over Marc

Marc Maartens is adviseur-publicist op het vlak van verkeer en vervoer. Hij geeft adviezen, leidt bijeenkomsten, verzorgt colleges, draait mee in projecten en bekwaamt zich als toezichthouder nieuwe stijl.

Eén reactie

  1. Hans Casteleijn
    1 juli 2016 om 18:16

    Wat zonde en wat een tijd- en energieverspilling. Die spoorlijn Utrecht-Breda is een ongelooflijk gemiste kans !! Daarmee had Midden-Nederland een aansluiting op het HSL-netwerk gekregen, maar goed, kennelijk gelooft daar zelfs de NS niet meer in ! Het blijft tobben en aanmodderen dus.
    Dit land gaat aan het geleuter van ondeskundige consultants ten onder…

Lees ook