Suïcide voorkomen op ‘t spoor, het kan wél

Suïcide voorkomen op ‘t spoor, het kan wél

door in rubriek spoor
Reacties uitgeschakeld voor Suïcide voorkomen op ‘t spoor, het kan wél

Wie vaak met de trein reist, krijgt er meerdere keren per jaar mee te maken: een verstoring vanwege ‘een aanrijding met een persoon’. Een drama met grote gevolgen voor het personeel en het treinverkeer. Door maatregelen te treffen kan het aantal suïcides op het spoor halveren, menen deskundigen.

Nederland kent relatief veel zelfdodingen op het spoor. Van de ongeveer 1800 zelfdodingen per jaar vinden er 200 op het spoor plaats. Dat is meer dan 10 procent. In het buitenland is dat aandeel slechts de helft. In Nederland rijden veel treinen, die ook nog eens snel rijden. De beschikbaarheid van het middel geeft vaak de doorslag, zegt Angela van der Veer. Ze is bij ProRail programmamanager Suïcidepreventie.

Van der Veer schetst een globaal profiel. “Vaak zijn het mannen tussen de 40 en 60 jaar die voor zelfdoding op het spoor kiezen. Vrouwen praten meer over hun gevoelens en problemen.” In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is de herfst niet het seizoen waarin suïcide vaak voorkomt; dat is de lente. “Waarschijnlijk omdat de mensen in de omgeving van het slachtoffer dan opgewekt zijn. Alles komt tot bloei en het contrast met de gemoedstoestand van het slachtoffer is groot. Een poging

- Dit artikel kost € 1,50
Bent u al abonnee, dan kunt u hier inloggen voor gratis toegang tot alle artikelen: [ Login]
- Wilt u abonnee worden, kijk dan hier voor alle abonnementen
- U kunt dit artikel los kopen voor € 1,50 via deze link: Purchase Only

Lees ook