Merk HTM niet langer onbeschermd

Merk HTM niet langer onbeschermd

De Haagse vervoerder HTM heeft 152 jaar na de eerste Haagse tram haar woord- en beeldmerk geregistreerd bij het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom. Daardoor kunnen derden nu niet zomaar aan de haal met het logo of de bedrijfsnaam.

Tot voor kort was het merk noch de naam HTM beschermd. “152 jaar na de start van het tramvervoer in Den Haag herkent nu iedereen HTM aan onze naam en het bijbehorende logo. Het beschermen van ons merk is dan ook belangrijk om te voorkomen dat personen of bedrijven misbruik maken van onze naam en/of het logo”, schrijft HTM in een memo.  “Als je ergens werkt, dan ga je ervan uit dat dat geregeld is, maar dat bleek dus niet zo te zijn”, licht woordvoerster Marijke Poppelier toe. Ze zegt dat er geen gevallen van misbruik zijn geweest die de aanleiding waren voor de stap. “Het is een kwestie van formalisering.”

Met het depot mag alleen HTM gebruik maken van de naam en het logo als het gaat om de diensten zoals die zijn omschreven in het merkendepot. “Het logo was waarschijnlijk al wel auteursrechtelijk beschermd”, legt merkenadviseur Adri Kapitein uit. “Een merkenregistratie is vooral belangrijk voor bedrijven die net beginnen. Bij de rechter sta je al met 1-0 voor als je merk is geregistreerd.”

RET laat desgevraagd weten dat hun woord- en beeldmerk al geregistreerd is ‘zolang we ons kunnen herinneren’. Het merk is sinds 1995 gedeponeerd. GVB heeft haar merk sinds 2003 beschermd. Beide vervoersmaatschappijen hebben hun merk wel een stuk algemener gedefinieerd dan HTM.

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Eén reactie

  1. Maurits van den Toorn
    mauritst
    25 juli 2016 om 15:05

    Verstandig, maar er is ‘pas’ sinds 1887 sprake van een bedrijf dat zich met de naam Haagsche Tramweg-Maatschappij tooide.

Lees ook