Aantal gemiste check-uits daalt

Aantal gemiste check-uits daalt

door in rubriek OV-chipkaart
Reacties uitgeschakeld voor Aantal gemiste check-uits daalt

Het percentage gemiste check-uits is in 2015 gedaald naar 1,3 procent van alle ritten. Dat is een daling ten opzichte van 2014, maar nog steeds boven de afgesproken norm van 1 procent.

Dat is de belangrijkste conclusie van het herhalingsonderzoek (.pdf) van Panteia in opdracht van het NOVB naar incomplete transacties. In 2014 was 1,7 procent van de transacties nog incompleet.

In 2015 werden er 579.000 verzoeken ingediend om geld terug te krijgen. In 2014 waren dat nog 440.000 verzoeken. Het aan reizigers terugbetaalde bedrag verdubbelde bijna en nam toe van 2,7 miljoen naar 4,9 miljoen euro.

Het bedrag dat de ov-bedrijven na aftrek van de ritprijs en terugbetaling van het te veel ontvangen bedrag overhielden, daalde sterk van 16 miljoen naar 4,2 miljoen euro; een afname van bijna 75 procent. Het NOVB verwacht dat het percentage gemiste check-uits verder zal afnemen. Uit het onderzoek blijkt ook dat bij 0,4% van de 1,3% incomplete transacties de mogelijke ritprijs hoger is dan het instaptarief. 

De maatregelen die zijn afgesproken na het vorige onderzoek in 2014 blijken effectief. Voorbeelden hiervan zijn het her- en bijplaatsen van in- en uitcheckpalen en het verder verbeteren van uitcheckgemist.nl. Consumentenorganisaties roepen NS, Connexxion en EBS op om zich ook bij de website aan te sluiten.

In 2018 komt er een nieuw onderzoek naar het percentage gemiste check-uits. Het onderzoek en de pilots, met betrokkenheid van de TU Delft, zijn dan ook gericht op het voorkomen van vergissingen bij de incidentele reiziger tijdens het in- en uitchecken.

Mede omdat er komende jaren meer treindiensten overgaan van NS naar regionale vervoerders, willen de consumentenorganisaties een snelle oplossing met enkelvoudig in- en uitchecken voor álle treinreizigers.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook