Low Car Diet-wedstrijd beklijft na 2 jaar

Low Car Diet-wedstrijd beklijft na 2 jaar

door in rubriek algemeen
Reacties uitgeschakeld voor Low Car Diet-wedstrijd beklijft na 2 jaar

Medewerkers van organisaties die twee jaar geleden meededen aan de Low Car Diet-wedstrijd maken nu een kwart minder autokilometers.

Dat blijkt uit een enquête onder 3000 mensen die ooit hebben meegedaan aan de gedragsveranderingscampagne. Projectleider Geert Kloppenburg van Urgenda: “Ik hoorde het vaker: leuk, zo’n wedstrijd, maar wat blijft er nou hangen? Daar kunnen we eindelijk antwoord op geven. Low Car Diet is meer dan een groene actie.”

Uit de enquête, uitgevoerd in samenwerking met LuTz Consulting, blijkt dat de deelnemers twee jaar na dato 60 procent meer met de trein reizen, ze maken 50 procent meer fietskilometers en reizen in totaal 15 procent schoner dan voor de wedstrijd, mede doordat ze bijna een kwart minder auto zijn gaan rijden.
 
Factsheet eerste resultaten copy
 
Het onderzoek is uitgevoerd onder Low Car Diet-deelnemers van organisaties die in 2014 meededen, waaronder PGGM, SNS Bank, Unilever en Achmea. De verandering naar schoner reizen heeft gezorgd voor een verlaging van de CO2-uitstoot van 168 naar 144 gram CO2/km. Het personenvervoer In Nederland is goed voor ruim 20 procent van de totale CO2-uitstoot. Bij grote dienstverlenende bedrijven is de CO2-uitstoot door mobiliteit 80 procent van het geheel.

Vanaf de eerste Low Car Diet-wedstrijd in 2012 deden zo’n 200 organisaties mee, met in totaal meer dan 3000 deelnemers. De wedstrijd is twee keer per jaar, in april en oktober. Het Low Car Diet is een initiatief van duurzaamheidsorganisatie Urgenda in samenwerking met MVO Nederland, de Nationale Postcodeloterij, NS en Samen op Reis. Het doel is deelnemers bewust te maken van hun reisgedrag en het automatisme te doorbreken.

De volgende editie van Low Car Diet start op 10 oktober, op De Dag van de Duurzaamheid en duurt tot 9 november.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook