Schrijf de nachttrein nog niet af

Schrijf de nachttrein nog niet af

door Michiel Slütter in rubriek buitenland, spoor
4 reacties

De nachttrein dreigt het loodje te leggen. In het verleden geliefd en glorierijk maar inmiddels door hedendaagse concurrenten ingehaald. Een tijdperk lijkt voorbij, maar dat is buiten de Oostenrijkse spoorwegen gerekend.

Op 1 juli heeft de Franse SNCF het merendeel van de Intercités de Nuit uit de dienstregeling gehaald. En Deutsche Bahn (DB) trekt eind dit jaar de stekker uit de City Night Line die je nu nog vanuit Amsterdam naar het zuiden brengt. Twee spoormaatschappijen uit landen die vanwege hun ligging belangrijk zijn voor het Europese spoornet. Dat lijkt de doodsteek voor de nachttrein.

Het is nu moeilijk voor te stellen, maar deze manier van reizen was ooit met glamour omgeven. Je ziet de glans van weleer nog terug in de laatste James Bond-film Spectre. De geheim agent en zijn tegenspeelster reizen door de woestijn met de nachttrein van Casablanca naar Oujda. In de nachttrein reis je in stijl. Uiteraard hebben ze in hun koffer passende avondkleding voor het diner.

Decennialang was de nachttrein een bijzonder aangename manier van reizen. ’s Avonds vertrekken en ’s ochtends vroeg uitgerust een station binnenrollen in Zwitserland of Italië. Wie uit nostalgie nog per se in een couchettte de nacht wil doorbrengen kan

- Dit artikel kost € 1,50
Bent u al abonnee, dan kunt u hier inloggen voor gratis toegang tot alle artikelen: [ Login]
- Wilt u abonnee worden, kijk dan hier voor alle abonnementen
- U kunt dit artikel los kopen voor € 1,50 via deze link: Purchase Only

Lees ook