Utrecht bindt zich zeven jaar aan Ebusco
dossier ZE2025

Utrecht bindt zich zeven jaar aan Ebusco

door in rubriek artikel
Reacties uitgeschakeld voor Utrecht bindt zich zeven jaar aan Ebusco

Ebusco levert zijn eerste grote order van 10 elektrische stadsbussen volgend jaar mei aan Utrecht. Ze gaan elke 10 minuten rijden op stadslijn 1.

De fabrikant van elektrische bussen uit Helmond was de leverancier die het beste aansloot bij de wensen van de provincie en de stad Utrecht. Utrecht koos voor een e-bus die aan het eindpunt in Overvecht Noord wordt opgeladen via een pantograaf, die neerdaalt vanaf de laadpaal. Dat laden gebeurt niet na elke rit, want in de spits is daar geen tijd voor. De bus kan zeven retouritten van 26 kilometer rijden voordat hij echt aan de laadpaal moet.

Reservebussen
Utrecht wilde per se geen reservebussen hoeven inzetten op de drukke stadslijn 1 in Utrecht (Hoograven–Utrecht Centraal–Overvecht Noord). In Eindhoven moet Hermes 14 reservebussen aan de kant houden om de overige 29 e-bussen in de dienstregeling te kunnen laten rijden. Die extra bussen zijn nodig omdat het depot zich op 1 kilometer afstand van het Eindhovense station bevindt, waardoor de bussen kostbare tijd verliezen voor het opladen.

Enthousiast is Utrecht over de mogelijkheid – een primeur voor Nederland – om de bussen te kunnen laden én ontladen. Als de bussen ’s avonds met halfvolle batterijen binnenkomen in

- Dit artikel kost € 1,50
Bent u al abonnee, dan kunt u hier inloggen voor gratis toegang tot alle artikelen: [ Login]
- Wilt u abonnee worden, kijk dan hier voor alle abonnementen
- U kunt dit artikel los kopen voor € 1,50 via deze link: Purchase Only

Lees ook