Kabelbaan in Brest ontlast tram en bus

Kabelbaan in Brest ontlast tram en bus

door in rubriek algemeen
Reacties uitgeschakeld voor Kabelbaan in Brest ontlast tram en bus

In de Franse stad Brest is sinds zaterdag een kabelbaan opgenomen als integraal onderdeel van het ov-net. De kabelbaan overspant de rivier die de stad in tweeën snijdt en zorgt voor verlichting op de overbelaste bruggen.

Veel kabelbanen in stedelijke gebieden dienen vooral een toeristisch doel, maar de kabelbaan in Brest moet ook een vervoerkundig probleem oplossen. De stad in Bretagne wordt gespleten door de monding van de rivier de Penfeld. De twee bruggen over de stad zorgen in de spits voor grote vertragingen bij zowel bus als tram die over de rivier geen vrije baan heeft. Om de nieuwe wijk Capucins bereikbaarder te maken, koos het Franse stadsbestuur voor de bouw van een kabelbaan.

le_telepherique_a_brest_De kabelbaan zorgt ervoor dat een rit van Capucins naar het stadscentrum (hemelsbreed 420 meter) geen 25 minuten duurt, maar slechts drie. Tickets zijn ook geldig op de rest van het Bibus-net van Brest. Reizigers kunnen dus zonder problemen overstappen op bus en tram.

De kabelbaan valt op door zijn design. De twee gondels zijn aan twee draden bevestigd. De tegengestelde richtingen lopen niet parallel, maar boven elkaar, om ruimte te besparen. Volgens exploitant Keolis is dit een unicum. In de buurt van huizen verduisteren de vensters automatisch, om de privacy van omwonenden te waarborgen.

Elke gondel kan 60 passagiers vervoeren. Met elke vijf minuten een gondel tussen half acht ‘s ochtends en zeven uur ‘s avonds (doordeweeks), wil Keolis dagelijks 1850 passagiers vervoeren. Wanneer de wijk Capucins helemaal gereed is, mikt Keolis op jaarlijks 675.000 passagiers, verdeeld over 358 dagen.

In Nederland worden regelmatig plannen voor kabelbanen in steden geopperd, maar blijft het vooralsnog bij ideeën. Vorig jaar schoot Doetinchem nog een plan voor een kabelbaan af en in juni van dit jaar strandde nog een initiatief om in Groningen een kabelbaan aan te leggen. In Venlo zijn plannen voor een kabelbaan over de Maas.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook