ProRail definitief zbo, beslist het kabinet

ProRail definitief zbo, beslist het kabinet

door in rubriek ProRail
Reacties uitgeschakeld voor ProRail definitief zbo, beslist het kabinet

Het kabinet heeft vanmiddag definitief besloten om van ProRail een zelfstandig bestuursorgaan te maken. De vraag is of een volgende regering het plan overneemt.

Eind oktober had staatssecretaris Dijksma in een tussenconclusie al laten weten dat ProRail niet langer een privaat bedrijf kan blijven dat jaarlijks 2 miljard euro publiek geld uitgeeft. Een zelfstandig bestuursorgaan (zbo) met eigen rechtspersoonlijkheid zou de beste rechtsvorm zijn voor ProRail.

Het kabinet zegt toe dat de medewerkers van ProRail hun eigen cao en pensioen bij het Spoorwegpensioenfonds behouden in de nieuwe zbo. Het enige dat verandert in de structuur is dat de raad van commissarissen wegvalt.

Gebruikersraad
Het kabinet wil belanghebbende partijen (vervoerders, verladers, reizigers) laten meedenken over verbeteringen van de werkwijze en procedures bij ProRail in een gebruikersraad. Die raad zou dan de bewindspersoon kunnen adviseren.

De organisatieverandering mag van de regering geen financiële gevolgen hebben voor reizigers, verladers, vervoerders en investeringen op het spoor. Eind 2017 zou het wetsvoorstel voor de omvorming van ProRail klaar kunnen zijn. Met de verkiezingen in aantocht is het de vraag of een volgend kabinet dit voornemen uitvoert.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook