Mobiliteitsalliantie telt nu 17 partijen

Mobiliteitsalliantie telt nu 17 partijen

door in rubriek algemeen
Reacties uitgeschakeld voor Mobiliteitsalliantie telt nu 17 partijen

Bij de Mobiliteitsalliantie, het samenwerkingsverband van organisaties in de mobiliteitsbranche, hebben zich acht nieuwe partijen aangesloten. De alliantie houdt op 9 maart ‘Het Nationale Mobiliteitsdebat’ in Utrecht.

Onder de Mobiliteitsalliantie vallen nu ook Qbuzz, Rover, Fietsersbond, Bovag, de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA), MKB Infra, de Vereniging voor Zakelijk Rijders (VZR) en de Federatie voor Historische voertuigen (FEHAC). Zij onderschrijven het manifest Vooruit! voor de inrichting van een duurzaam mobiliteitssysteem, dat op 16 december is gepresenteerd.

Minister van Mobiliteit
Voor het oplossen van knelpunten tot 2030 is volgens de Mobiliteitsalliantie minimaal 1 miljard euro per jaar extra nodig, dus bovenop de reserveringen in het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport. Een systeemsprong is nodig én verdere ophoging en voortzetting van het Infrastructuurfonds voor de periode 2030-2040. Daarnaast wil de coalitie een minister van Mobiliteit die de transitie naar duurzame mobiliteit vorm gaat geven.

Regio’s als Parijs, Londen, de Vlaamse Ruit en het Rijn-Ruhrgebied kennen grootschalige investeringsprogramma’s voor infrastructuur en openbaar vervoer. “We kunnen hierin niet achterblijven, maar Nederland is te versnipperd (bestuurslagen, concessieverlening, regiocontracten) om tot een daadwerkelijk integrale mobiliteitsvisie en een modal optimum te komen”, aldus het manifest. Een minister van Mobiliteit met ‘doorzettingsmacht’ moet de zaak lostrekken.

Het Nationale Mobiliteitsdebat
De alliantie houdt op 9 maart Het Nationale Mobiliteitsdebat in de Jaarbeurs in Utrecht. Tweede Kamerleden gaan tijdens meerdere debatrondes met elkaar, met de alliantiepartijen en de aanwezige gasten in discussie over de toekomst van de mobiliteit van Nederland.

De alliantiegenoten werken de komende weken aan de concretisering van het manifest en aan een politieke agenda. Ze willen nog meer partijen benaderen voor een verdere verbreding van de alliantie. De negen initiatiefnemers van het eerste uur zijn: KNV, NS, HTM, RET, GVB, Transdev, ANWB, RAI Vereniging en TLN.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook