Tranzer nu nog beperkt in gebruik

Tranzer nu nog beperkt in gebruik

door in rubriek anders betalen
Reacties uitgeschakeld voor Tranzer nu nog beperkt in gebruik

Connexxion heeft een nieuwe reisinformatie- en betaalapp gelanceerd. Met Tranzer wil de vervoerder vooral de incidentele reiziger bedienen. De app is eveneens onderdeel van de proef met één keer in- en uitchecken op de Valleilijn.

De app Tranzer is sinds deze week te downloaden voor Android en Apple. Met een persoonlijk account kun je een reis zoeken. Je krijgt onder meer de snelste en goedkoopste optie. Afrekenen gaat via iDeal of creditcard. Een QR-code is vervolgens je vervoerbewijs. Tranzer is een onafhankelijk bedrijf, onderdeel van Data-Lab in Amersfoort

Een overzicht van reismogelijkheden

De huidige functionaliteiten zijn nog erg beperkt. Connexxion heeft de ambitie om de app voor alle modaliteiten (dus ook bussen, trams en metro’s van andere vervoerders) te laten gelden, maar zo ver is het nog niet. Kaartjes zijn alleen te bestellen voor de trein en Uber, maar bij dat taxibedrijf word je weer verwezen naar de Uber-app. Bovendien is de app alleen in het Engels en kan je alleen de eerstvolgende reismogelijkheid opvragen. Al met al zijn de mogelijkheden op dit moment minder dan bij bijvoorbeeld de NS-reisplanner. Ook daar kun je treinkaartjes kopen en per QR-code reizen. Op korte termijn wil Connexxion wel haar eigen bussen toevoegen.

Niet alle kaartjes zijn nog te bestellen.

Net als bij de NS-app, zijn de kaartjes alleen tegen vol tarief te krijgen; kortingsproducten worden niet ondersteund. Ook een via-bestemming toevoegen is niet mogelijk, Een Tranzer-vervoerbewijs is altijd een enkele reis, net als bij de OV-chipkaart. Een vervoerbewijs is na aankoop de hele dag geldig, de reis kan naar wens worden onderbroken. Ook is het mogelijk om voor meerdere mensen een ticket aan te schaffen. De handling zit bij Tranzer zelf.

Valleilijn
De Tranzer-app is een van de proeven die op de deze week gelanceerde website valleilijnproef.nl staan. Reizigers die mee willen doen kunnen zich aanmelden als deelnemer aan de proeven om niet meer om te checken als ze van NS overstappen op Connexxion of omgekeerd. Tijdens de proefperiode wordt een drietal proeven gedaan met verschillende reismogelijkheden, zoals het kopen van een e-ticket via de mobiele telefoon, reisregistratie door middel van GPS en achteraf betalen.

De pilot wordt na een jaar geëvalueerd. Na evaluatie van elk van de proeven, zal gekeken worden welke toepassingen mogelijk ingezet kunnen worden om enkelvoudig in- en uitchecken in het spoordomein in de overige delen in Nederland te ondersteunen. Hierover zullen dan treinvervoerders en overheden met elkaar in gesprek gaan.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook