Alliantie richt zich op volgend kabinet
dossier Budget

Alliantie richt zich op volgend kabinet

door in rubriek algemeen
Reacties uitgeschakeld voor Alliantie richt zich op volgend kabinet

Zoals verwacht is het demissionaire kabinet niet met grote extra investeringen gekomen in mobiliteit. Het is ‘business as usual’ in de begroting; reden voor de Mobiliteitsalliantie om de pijlen te (blijven) richten op het volgende kabinet.

Het demissionaire kabinet laat extra investeringen op het vlak van mobiliteit achterwege. In de gepresenteerde Rijksbegroting is sprake van ‘lopend beleid met daaraan gekoppeld reeds eerdere opgenomen investeringen’. Wel wordt er gesproken over een meer integrale kijk op (duurzame) mobiliteit. De Mobiliteitsalliantie vindt dat winst, maar blijft bij de nieuwe coalitie hameren op structureel een miljard euro per jaar extra.

“Het bereikbaar houden van Nederland vraagt om extra investeringen in de infrastructuur, maar ook om een nieuwe aanpak van mobiliteit. Daar hoort het moeiteloos kunnen combineren van allerlei vervoermodaliteiten bij, zodat personen en goederen sneller en duurzamer op hun plek van bestemming komen”, schrijven de gezamenlijke partijen (van Fietsersbond tot Bovag en van RAI tot FMN) in een reactie.

Volgens de partijen moet de transitie naar nieuwe, duurzame mobiliteit hoog op de agenda van het nieuwe kabinet komen. De in mei verschenen Nationale Markt en Capaciteit Analyse van het ministerie van IenM, bevestigt wat hen betreft de noodzaak om het mobiliteitsbeleid ingrijpend te wijzigen en slim te investeren in infrastructuur: “Mobiliteit moet en kán groener, flexibeler, slimmer en veiliger – daar is de alliantie van 23 organisaties van overtuigd.”

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook