NS leende miljoenen aan Abellio Schotland

NS leende miljoenen aan Abellio Schotland

NS heeft dochter Abellio ScotRail 10 miljoen pond (11,4 miljoen euro) geleend, onder meer om een miljoenenverlies in de Schotse concessie af te dekken. Volgens Abellio is het verlies tijdelijk en zal de zaak verbeteren wanneer de nieuwe treinen instromen.

Volgens bronnen tegenover The Herald Scotland komt het verlies (6,5 miljoen pond over 2016) door de slechte vervoerprestaties, onder meer door grote projecten aan de spoorinfrastructuur. Bovendien zagen meerdere spoorbedrijven in Groot-Brittannië hun passagiersaantallen teruglopen. Sommige reizigers verkiezen de auto boven de trein bij een dalende benzineprijs. Abellio zelf wil geen mededelingen doen over waar het verlies vandaan komt. In 2015 draaide Abellio nog 9,5 miljoen pond winst over de negen maanden dat het bedrijf de ScotRail-concessie bestierde.

Lees ook de analyse van de concessie: NS-dochter Abellio onder Schotse vlag

Abellio staat in Schotland onder grote druk. Het bedrijf presteerde in de eerste periode matig, al zijn de resultaten dit jaar aanmerkelijk beter. Bovendien vinden veel politici in Schotland (waar aanmerkelijk meer op links gestemd wordt dan in de rest van Groot-Brittannië) dat de Schotse spoorwegen niet in buitenlandse handen mogen zijn, omdat die als melkkoe voor de moedermaatschappij zou fungeren. De sociaal-democtratische Labour-partij pleit voor een renationalisering van de spoorwegen.

Toenmalig Abellio-topman Jeff Hoogesteger in 2013: ‘Geld vloeit van Abellio naar NS, niet andersom’

Het tegenovergestelde blijkt nu het geval. In 2016 leende de holdingmaatschappij van Abellio, een BV in Utrecht, een bedrag van 10 miljoen pond aan Abellio ScotRail. De holding is een volle dochter van NS. Volgens NS is de lening ook bedoeld als investering. “Het is geen cadeautje; het geld moet gewoon met rente worden terugbetaald. We kijken naar de volle looptijd van de concessie”, aldus een woordvoerder. De 6,5 miljoen pond (7,4 miljoen euro) verlies over 2016 leed Abellio ScotRail op een omzet van 745 miljoen euro.

In 2014 verstrekte NS een lening aan Abellio voor de concessie Greater Anglia. Dat geld werd in 2016 met rente volledig terugbetaald.

 

Eén reactie

  1. NS maakt miljoenen over naar verliesgevende Schotse spoorwegen - WNL
    26 september 2017 om 11:40

    […] NS benadrukt tegenover OV Magazine dat de tien miljoen pond geen cadeautje is. “Het geld moet gewoon met rente […]

Lees ook