Amsterdam onderzoekt gratis ov minima

Amsterdam onderzoekt gratis ov minima

door in rubriek algemeen
Reacties uitgeschakeld voor Amsterdam onderzoekt gratis ov minima

De gemeente Amsterdam stelt een onderzoek in naar gratis ov voor minima. Volgens het stadsbestuur kost gratis openbaar vervoer voor 100.000 minima 20 miljoen euro per jaar.

Wethouder Armoedebestrijding Arjan Vliegenthart (SP) kondigt aan diverse varianten te onderzoeken en door te rekenen, zodat de gemeenteraad er in het voorjaar van 2018 definitief over kan besluiten, schrijft Het Parool.

De PvdA, die met het voorstel is gekomen, wil het ov gratis maken voor iedereen met een inkomen tot 120 procent van het wettelijk sociaal minimum, ook wel minimahuishoudens genoemd. Te weinig geld mag volgens raadslid Henk Boldewijn niet betekenen dat je je familie niet kunt bezoeken, zo zegt hij in Het Parool. AOW-gerechtigden mogen al gratis reizen met de bussen en trams van het GVB. Zo’n 15.000 ouderen maken hier gebruik van via de stadpas. De regeling kost zo’n 3 miljoen euro per jaar.

Niet alle partijen in de Amsterdamse gemeenteraad staan te springen om het voorstel. Zo vindt de SP het belangrijker om arme kinderen te helpen en is GroenLinks van mening dat arme mensen wellicht niet verlegen zitten om ov, maar meer steun kunnen gebruiken op andere terreinen. De doorrekening moet uitwijzen of het voorstel goedkoper kan.

Gratis reizen voor minima bestaat al in de gemeenten Schiedam en Eindhoven.

Lees ook: Gratis ov in Eindhoven haalt minima en ouderen uit isolement

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook