Treinreis Leiden–Utrecht kan sneller

Treinreis Leiden–Utrecht kan sneller

De provincie Zuid-Holland wil investeren in een snellere treinverbinding op het traject Leiden-Utrecht. Dat betekent wel dat station Zoeterwoude-Meerburg er niet komt. 

NS onderzocht in opdracht van de provincie verbeteringsmogelijkheden van het traject Leiden–Utrecht. Het voorstel: de Intercity’s onderweg nog maar een keer laten stoppen, in plaats van zeven keer. Twee extra sprinters moeten dan de overige stations bedienen.

Vervolgonderzoek
De provincie Zuid-Holland wil dit voorstel verder uitwerken. “Het levert een aanmerkelijke tijdswinst op voor een grote groep reizigers”, vertelt woordvoerder Martijn den Dekker. Aanvullend onderzoek van NS en ProRail gaat ongeveer een half jaar duren.

Rover Holland Rijnland juicht een snellere Intercityverbinding toe, maar wil wel dat station Lammenschans daarin wordt opgenomen. “Meer dan 50 procent van de Leidenaren woont dichter bij Lammenschans dan bij Centraal”, vertelt Hans van Dam van de reizigersorganisatie. “Bovendien wordt station Leiden Centraal dan ontlast. Het is daar al hartstikke vol.”

Zoeterwoude-Meerburg
Als dit plan doorgaat, gaat dat ten koste van het voorgenomen station Zoeterwoude-Meerburg. “Wij focussen ons nu op een snellere verbinding tussen Leiden en Utrecht”, aldus Den Dekker. Hij zegt wel dat de provincie op zoek wil naar alternatieven voor het station.

Hans van Dam zegt de afweging wel te begrijpen. “Bij de afschaffing van de RijnGouweLijn was afgesproken dat dit station er zou komen. Maar NS was niet in die deal betrokken en wilde er niet stoppen.”

Voortraject
In een eerder stadium onderzocht NS al hoe het traject Leiden–Utrecht beter kon. “Daar kwamen we niet verder mee, omdat de exploitatiekosten te hoog waren en het geen aanmerkelijk reizigersvoordeel opleverde”, vertelt Den Dekker. “We waren eigenlijk vastgelopen, dus we zijn erg blij met dit alternatief.”

4 reacties

 1. V. Bax
  10 november 2017 om 14:12

  In deze tijd van verduurzaming van vervoer in de meest ruime zin van het woord zou je als burger verwachten dat we ook nationaal meer moeten investeren in duurzaam vervoer. Als je naar de dagelijkse gang van zaken op de N11/A12 kijkt (de autotegenhanger van deze treinlijn, tussen Leiden en Utrecht, enorm druk en gevoelig voor verkeerscongestie) dan moet er meer winst te behalen zijn dan dit gebroddel in de kantlijn. De lijn op zich is gewoon oud. Binnen Leiden is het spoor eigenlijk een stad niet waardig. De trein kruipt binnenstads over 2 bruggen met even zo veel gelijkvloerse spoorwegovergangen. Eenmaal bij station Lammenschans, dan betreft dit ook een station waar uitbreiding noch verandering echt mogelijk is. Daarentegen, voor iets als de Rijnlandroute wordt ruim de portemonnee opengetrokken. Tunnels, aanpassen van bestaande wegen op deze nieuwe route, het mag wat kosten. En het realiseren duurt jaren. En is het goed voor het milieu? Niet echt. Haal je er stemmen mee binnen? Zo lijkt het wel.

  Zou nou echt niemand snappen dat deze verbinding gewoon compleet aangepakt moet worden? Desnoods wordt er parallel een nieuwe route aangelegd (een beetje zoals men met de A9 rond Badhoevedorp gedaan heeft, zij het dan dat het daar om auto’s ging) en wordt nadat deze is opgeleverd de oude opgedoekt. Wat voor ruimte zou je daarmee genereren. En lucht. De toekomst van de huidige jeugd krijgt wat meer kans. In het geval van de A9 krijgt Badhoevedorp lucht. De weg zelf is er ook mooier op geworden.

  In het geval van de lijn tussen Leiden en Utrecht kan je stellen dat zolang het blijft wat deze nu is we zullen blijven modderen en klooien. Misschien moet er wel eerst een ongeluk gebeuren. Dat lijkt niet onaannemelijk want de dubbeldekkers die nu tussen Alphen en Bodegraven hossen erop los. Het zijn zware dingen. In een gemeente als Soest is het ze eindelijk gelukt om die dingen uit hun gemeente te weren.

  Ik zou kiezen voor een nieuwe route voor deze lijn, op zijn minst tussen Leiden en Bodegraven. Er zitten nog meer knelpunten op die lijn. Viaducten over kanalen, die open kunnen, kleine spoorwegovergangen. Niet meer van deze tijd. In een land als Frankrijk kiezen ze ervoor om nieuwe stations te bouwen juist buiten de stadskern. Een beetje zoals Sloterdijk. Er is daar nog ruimte voor uitbreiding, er kunnen trams heen leiden vanuit de stadskern. Je moet even buiten de platgetreden paden denken, maar het is mogelijk. Het is voor onze toekomst, en die van onze kinderen en kleinkinderen.

  • Henk Angenent
   10 november 2017 om 22:39

   De plannen van de provincie zijn inderdaad gebroddel in de marge. Maar ja, we hebben dan ook een provinciebestuur van VVD66 en SP. Met drie van deze autopartijen blijft er voor het OV niet veel over. De RijnlandRoute kost voor 4 km asfalt 1 miljard euro. Dat geld is gedeeltelijk ook afkomstig van de RGL. De R-Net bussen die hiervoor in de plaats komen zijn op z’n zachtst gezegd een zielige vertoning: ze gaan niet door het Biosciencepark (6000 werknemers), krijgen bijna nergens vrije banen, en ja, het blijven buzzzen – een vervoermiddel dat door velen wordt gezien als transport voor armen, scholieren en andere mensen zonder auto.
   Dan over Alphen – Bodegraven: het hobbelen van de treinen komt niet door het gewicht van de treinen (dat is in NL nergens meer dan 20 / 22,5 ton per as), maar door de slechte ligging in de “Goudse prut”, de veengrond. Een hoog tracé door Leiden klinkt leuk, maar is onhaalbaar. Misschien kunnen enkele tunneltjes hier een oplossing bieden. Dat is wellicht nog goedkoper ook. Maar zolang VVD66/SP in ZH en Leiden aan het bewind blijft, hoef te weinig te verwachten.

 2. Fred Andrioli
  13 november 2017 om 00:25

  Rover Leiden vindt dat Lammenschans ook door IC’s bediend moet worden, maar Bodegraven wil dat vast ook wel en dan blijft er van snelheid weinig over.
  De Rijn-Gouwelijn is mede door toedoen van Rover om zeep geholpen, maar misschien moet een provinciestad als Leiden geen tram.

  • V Bax
   17 november 2017 om 16:17

   Waarom de koppeling “provinciestad” en “geen tram”? Wat voor achterhaalde overtuiging is dat? In Delft – vergelijkbaar met Leiden – rijden er nu 2 lijnen, en dat is een goed idee. Leiden zou ook op Den Haag mee kunnen liften (voilà “RandstadRail”), qua tramnet. In Duitsland worden dergelijke vormen van OV al jarenlang toegepast, met succes. Maar het oorspronkelijk onderwerp was Leiden/Utrecht, de trein. Er moet gedefinieerd worden wat een Intercity-station is of wordt en wat niet. Altijd zal iemand lopen piepen (Bodegraven, Zoeterwoude), maar zo is dat nou eenmaal. De InterCity tussen Leiden CS en Den Haag CS zoeft ook de Vink en Voorschoten voorbij. Wat wil Bodegraven nou? Leiderdorp zou misschien ook een halte aan de Hogesnelheidslijn moeten hebben. Oeh, ideetje?

Lees ook