Benchmark duurzaam ov helpt steden op weg 
dossier ZE2025

Benchmark duurzaam ov helpt steden op weg 

door Hans Voerknecht in rubriek onderzoek
Reacties uitgeschakeld voor Benchmark duurzaam ov helpt steden op weg 

Gemeenten richten zich steeds meer op actieve, gezonde en duurzame mobiliteit. Dan is het handig als ze in een benchmark kunnen zien hoe ver ze zijn en hun vooruitgang kunnen monitoren. In opdracht van De Brede Coalitie ontwikkelde CE Delft een benchmark voor 30 steden. 

Meer actieve, gezonde, duurzame mobiliteit (fietsen, lopen, in combinatie met openbaar vervoer) heeft een positief effect op een scala aan maatschappelijke waarden zoals duurzaamheid en klimaatverandering, luchtkwaliteit, gezondheid, vermindering geluidsoverlast, veiligheid, kwaliteit van de openbare ruimte, bereikbaarheid en belevingswaarde van de stad.

Om de Nederlandse steden bereikbaar, leefbaar, veilig en gezond te houden is een focus op actieve, gezonde, duurzame mobiliteit erg belangrijk. Er is bijvoorbeeld al veel bekend over de schade van CO₂, NOx en fijnstof in steden, alhoewel maar weinig mensen weten dat de uitstoot van NOx en fijnstof gemiddeld een jaar van ons leven kost. Maar over de schade die verkeerslawaai met zich meebrengt is bij veel mensen minder bekend: stress of slapeloze nachten, met een hoge bloeddruk en hart- en vaataandoeningen als gevolg.

De Brede Coalitie – een samenwerking tussen Natuur & Milieu, Milieudefensie, Fietsersbond, Longfonds, Wandelnet, Rover en Mens en Straat – gaf eind november vorig jaar CE Delft opdracht 

- Dit artikel kost € 1,50
Bent u al abonnee, dan kunt u hier inloggen voor gratis toegang tot alle artikelen: [ Login]
- Wilt u abonnee worden, kijk dan hier voor alle abonnementen
- U kunt dit artikel los kopen voor € 1,50 via deze link: Purchase Only

Lees ook