Geen OV-chip meer op Westerscheldeferry

Geen OV-chip meer op Westerscheldeferry

door in rubriek ov over water
Reacties uitgeschakeld voor Geen OV-chip meer op Westerscheldeferry

Vanaf 1 mei is het niet meer mogelijk om met de OV-chipkaart te betalen op het veer tussen Vlissingen en Breskens. De dienstverlening is te duur, volgens de provincie. Daarbij staat de toekomst van het zwaar verliesgevende veer ter discussie.

Gedeputeerde Staten liet in januari per brief aan Provinciale Staten weten dat de OV-chipkaart verdwijnt. Tot begin deze maand nam Connexxion de dienstverlening rond de OV-chipkaart nog voor haar rekening, maar die stopte daarmee. Opvallend is dat GS in de brief schrijft dat het initiatief om te stoppen met de dienstverlening van Connexxion kwam; Connexxion laat in een reactie weten dat het besluit om te stoppen met de dienstverlening juist van de provincie kwam.

Met het stoppen van het systeem kwamen drie opties op tafel. Een eigen systeem opzetten en aansluiten op de landelijke database was veel te duur, aldus GS. De eenmalige kosten werden op 450.000 tot 900.000 euro geraamd, naast jaarlijkse kosten van 130.000 tot 230.000 euro. “Dit is minimaal een verdubbeling van de jaarlijkse kosten, naast een aanzienlijke investering, terwijl de opbrengst uit OV-chip in 2016 slechts 288.000 euro bedroeg”, schrijft het College in de statenbrief.

Ook gebruikmaken van OV-chipsystemen van andere vervoerders bleek geen optie. In plaats daarvan heeft de exploitant van de Westerscheldetunnel (een bedrijf in handen van de provincie Zeeland) op basis van de technologie voor de tolpoortjes (de t-tag) bij de tunnel nu een eigen kaartsysteem voor de veerpont ontwikkeld: de b-tag. Dat systeem kost eenmalig 45.000 euro en jaarlijks 76.000 euro, volgens de provincie in lijn met waarvoor de Westerscheldeferry nu het systeem bij Connexxion inkoopt.

Reizigers kunnen gratis een b-tag aanvragen; ook los een kaartje kopen is nog nodig. Maar als onderdeel van het ov-systeem is binnenkort de OV-chipkaart dus niet meer geldig. Opmerkelijk, ‘maar het is gewoon te duur’, aldus een woordvoerster. Sowieso staat de dienstverlening van de boot tussen Vlissingen en Breskens onder druk. “Jaarlijks zijn we 6,7 miljoen euro kwijt aan exploitatiekosten, terwijl er maar 1,7 miljoen euro aan opbrengsen tegenover staat”, aldus de zegsvrouw.

Wat het precieze lot wordt van de veerverbinding over de Westerschelde, wordt waarschijnlijk deze zomer duidelijk. Dan verschijnt de toekomstvisie op het veer. “Er moet wat gebeuren, maar wat is nog de vraag. We willen in ieder geval wel een vorm van een verbinding blijven aanbieden.”

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook