Nieuwe loc voor IC Berlijn, wel met wissel

Nieuwe loc voor IC Berlijn, wel met wissel

door in rubriek spoor
5 reacties

NS least vanaf volgend jaar 12 nieuwe locomotieven voor de Intercity Berlijn. De Siemens Vectrons kunnen in principe doorrijden naar Berlijn, maar dat gebeurt voorlopig waarschijnlijk nog niet.

Tot nu toe worden de treinen veelal nog getrokken door de 1700-locomotieven van NS, maar deze zijn aan het einde van hun levensduur. De Siemens Vectron is sinds eind vorig jaar toegelaten, kan 200 kilometer per uur en overweg met zowel de Nederlandse als Duitse bovenleidingspanning en beveiliging. De aanbesteding voor de lease wordt op dit moment in de markt gezet.

Vanaf eind 2019, begin 2020, wil NS de Vectron gaan inzetten op de Intercity Berlijn, maar opmerkelijk genoeg zal de locomotief in eerste instantie als vanouds worden afgekoppeld in Bad Bentheim en daar worden vervangen door een Duitse locomotief. De reden: Deutsche Bahn is nog niet zover. Pas in 2021 is doorrijden waarschijnlijk mogelijk, wat de Duitsers betreft. NS laat in een reactie weten nog in onderhandeling te zijn met DB over de inzet van locomotieven en personeel en ervan uit te gaan dat doorrijden in 2019 wel haalbaar is.

Op termijn is het ook de bedoeling dat Nederlands personeel verder de grens over gaat, bijvoorbeeld tot aan Osnabrück of Hannover, maar ook het creëren van een gezamenlijk pool, zoals bij Thalys nu het geval is, behoort tot de mogelijkheden.

De eerste twee jaar zal de situatie, ondanks de nieuwe locs, vermoedelijk nog bij het oude blijven. Tot groot ongenoegen van Rikus Spithorst van de Maatschappij voor een Beter OV. “Het wordt hoog tijd voor één pan-Europees beveiligingssysteem en één toelatingsprocedure, zodat we dit soort blunders voor kunnen zijn”, aldus de voorman.

De voorlopig nog blijvende locwissel is een nieuwe tegenvaller bovenop de Duitse weigering om aanpassingen te doen aan de infrastructuur en om stations over te slaan. Daarmee zou de reistijd van 6 uur en 20 minuten tussen Amsterdam en Berlijn met 1,5 uur kunnen worden teruggebracht, waardoor de verbinding beter zou kunnen concurreren met de auto en het vliegtuig.

NS is niet van plan om stops zoals Hilversum en Almelo te schrappen, zo lang de Duitsers ook niet over de brug komen. “Dan is de reistijdwinst te beperkt”, aldus een NS-woordvoerder.

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

5 reacties

 1. De Leeuw
  2 mei 2018 om 13:13

  Je gaat bijna denken dat DB en NS deze verbinding gewoon de nek willen omdraaien.

 2. Piet Kardinaal
  2 mei 2018 om 15:50

  Er is al een Pool tussen NS en DB personeel op de lijn Amsterdam-Frankfurt.

 3. Twan Roumen
  2 mei 2018 om 19:59

  Een Europa ??? Zeker niet bij de spoorwegen !!

 4. Johan
  2 mei 2018 om 23:46

  Maar je zou tocht denken dat het mogelijk moet zijn om in Almelo uit te leggen dat je vanaf daar, weliswaar met een overstap, sneller in Berlijn bent als de trein daar niet stopt omdat je in ruil daarvoor ook niet in Stendal hoeft te stoppen.
  Zou er mbt het overslaan van stations niet een matig compromis mogelijk zijn? Een paar keer per dag een snelle IC met weinig stops en ook een trage. Dan behoudt Hilversum zijn directe verbinding met Bünde en kun je ook gewoon in 5 uur in Berlijn komen.

 5. A.M. BERBEN
  4 mei 2018 om 21:52

  DB en NS kunnen toch ook gewoon afspreken dat in Bad Bentheim of Oldenzaal er enkel nog maar van machinist wordt gewisseld? Zo kunnen de treinen damn in elk geval wel winst boeken ten opzichte van heden.

Lees ook