Belgen bezorgd over daling stiptheid trein

Belgen bezorgd over daling stiptheid trein

Verschillende Belgische reizigersverenigingen maken zich zorgen over de dalende stiptheid op het Belgische spoor in het afgelopen jaar. Die schrijven zij toe aan te weinig geld en een gebrek aan ambitie.

Navetteurs.be, TreinTramBus, Inter-Environnement Wallonie en Test Aankoop hebben stiptheidsstatistieken gemaakt voor de grootste assen in Vlaanderen en Wallonië. Hieruit blijkt dat het aantal treinen dat hooguit 5 minuten vertraging heeft, afneemt en nog steeds dalende is. De verslechtering is te zien op de volgende trajecten:

 • Antwerpen–Brussel (van 78 naar 74,1 procent)
 • Essen–Brussel (van 77,3 naar 77,1 procent)
 • Turnhout–Brussel (van 69,7 naar 68,2 procent)
 • Kortrijk–Brussel (van 74,2 naar 73,3 procent)
 • Namen–Aarlen (van 61,7 naar 56,6 procent)

Het gebeurt vaak dat treinen bij het minst of geringste geheel of gedeeltelijk uitvallen, schrijft TreinTramBus. De grensoverschrijdende treinen tussen Aarlen en Luxemburg hadden verreweg het vaakst te maken met problemen in de afgelopen maanden. “De reizigers betalen de tol voor de slechte voorbereiding en bureaucratische rompslomp van de homologatie van het NMBS-materieel na de spanningswisseling in Luxemburg”, aldus de verenigingen.

“De NMBS is te laat gestart met de voorbereiding van de spanningswisseling op het Luxemburgse net, die nochtans reeds lang was aangekondigd”, zo vervolgt de verklaring. “Hetzelfde geldt voor de homologatie van het materieel dat naar Nederland moet rijden. In plaats van oplossingen te zoeken, wijzen beide buurlanden elkaar met de vinger en blijft de reiziger in de kou staan.”

Stiptheid Nederlandse treinen
Ook in Nederland zijn er trajecten waar zich dagelijks vertragingen voordoen, zo blijkt uit de Spoormonitor. De Thalys die dagelijks om 18.05 uur vanaf Rotterdam Centraal naar Amsterdam Centraal rijdt, spant de kroon. Deze trein heeft een stiptheid van 28,2 procent. De stoptreinen tussen Eijsden en Maastricht scoren eveneens laag met een stiptheid van 43,3 procent.

Naast weinig punctuele treinen zijn er ook veel treinen die 100 procent stiptheid halen. Zo rijdt de Sprinter tussen Leidsche Rijn en Tiel van 13.04 uur altijd op tijd, net als de intercity van Akkrum naar Den Haag van 6.22 uur.

Stiptheid per treinsoort
Per treinsoort verschilt het stiptheidspercentage wezenlijk. De stoptrein staat bovenaan met een stiptheid van gemiddeld 93,6 procent. De sneltrein en Sprinter volgen op de voet met beide een punctualiteit van 92,2 procent. De Intercity scoort het laagst van de vier treinsoorten met 89,9 procent.

2 reacties

 1. Sander_dennis
  5 december 2018 om 07:44

  Stoptrein heeft de hoogste punctualiteit? Waar rijdt ‘ie dan nog? Volgens mij zijn er alleen nog Sprinters

 2. De Leeuw
  6 december 2018 om 12:11

  Bij de vervoerders als Arriva heten ze nog steeds stoptreinen. Sprinter is een term die alleen NS gebruikt voor zijn “langzame treinen die af en toe een station overslaan”.

Lees ook