Contract getekend voor metro’s GVB

Contract getekend voor metro’s GVB

door Maurits van den Toorn in rubriek Amsterdam, metro
Reacties uitgeschakeld voor Contract getekend voor metro’s GVB

GVB Amsterdam en de Spaanse firma CAF hebben vandaag het contract getekend voor de levering van dertig metrostellen van het type Inneo. Ze arriveren vanaf 2021, terwijl er een optie is op nog eens dertig stellen. Bij het GVB worden ze aangeduid als M7.

De toekomstige metro’s vertonen zowel qua uiterlijk als qua inrichting grote gelijkenis met de M5/M6-stellen van Alstom die nu op de Noord/Zuidlijn dienstdoen. Het grootste verschil is dat de M7-stellen drie wagenbakken krijgen, terwijl de M5/M6-stellen zes bakken hebben.

Door de keuze voor kortere treinen kan GVB eenvoudiger koppelen of splitsen en op minder drukke trajecten met kleinere eenheden rijden. De nieuwe metrostellen gaan vanaf 2024 de sneltrams vervangen van het type S2 (gebouwd door Bombardier-voorganger BN voor lijn 51 naar Amstelveen) en vanaf 2027 de types S3/M4 (gebouwd door CAF voor lijn 51 en voor Ringlijn 50).

CAF, wat staat voor Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles,  doet het internationaal goed de laatste jaren. Ook in Nederland heeft het bedrijf succes. Momenteel levert het 118 treinstellen aan NS, de Sprinter Nieuwe Generatie waarvan de eerste sinds enkele weken in dienst is. Volgend jaar begint de levering van 63 lagevloertrams van het type Urbos 100 aan GVB. Ze gaan ook dienst doen op de Amstelveenlijn, die tot tramlijn word verbouwd en verlengd naar Uithoorn.

Met de instroom van de M7-stellen komt er een einde aan het gebruik van materieel met een breedte van 2,65 meter. Op de Amstelveenlijn gaan de lagevloertrams van 2,40 meter breed rijden, terwijl de aanvankelijk voor 2,65 meter breed materieel ontworpen Ringlijn vanwege de toenemende drukte in 2000 geschikt is gemaakt voor voertuigen van drie meter breed.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook