Extra proef snelle trein met stop in Assen

Extra proef snelle trein met stop in Assen

Gedeputeerde Henk Brink van Drenthe heeft zijn zin gekregen; er komt een extra proef met een snelle Intercity tussen Groningen en de Randstad die wel stopt in Assen. NS-topman Roger van Boxtel deed deze toezegging aan Henk Brink, zo meldt RTV Drenthe.

Daarmee komen er dus twee proeven. In het voorjaar start de eerste proef met een snelle intercity tussen Randstad en Groningen waarbij de trein niet stopt in Assen. In het najaar van 2019 volgt eenzelfde proef inclusief stop in Assen.

Onacceptabel
Brink was in eerste instantie not amused door de plannen van NS om Assen over te slaan in de proef. “Geen stop in Drenthe vind ik onacceptabel”, zei de gedeputeerde begin november. Brink vertelde toen al dat hij van plan was om bij NS te eisen dat er een proef komt, waarbij de intercity wel stopt in Assen. “Alleen dan kun je vergelijken en er inhoudelijk over praten.”

Drie minuten
Het overslaan van Assen scheelt uiteindelijk maar drie minuten, en dat is te verwaarlozen, volgens Drenthe. NS kiest uiteindelijk welke proef definitief wordt gebruikt. Het plan wordt voorgelegd aan de spoortafel. Daarin zijn Drenthe, Groningen, Friesland en Overijssel vertegenwoordigd, evenals Arriva en het OV-bureau Groningen Drenthe.

2 reacties

 1. hanzeboog2012
  4 december 2018 om 18:28

  Vermoed dat NS deze proef houdt omdat ze in de toekomst (vanaf 2025) de snelle IC vanaf de HSL willen doortrekken naar Zwolle – Groningen/Leeuwarden. Het is bekend dat NS onderzoek naar een snelle Intercityverbinding Rotterdam – Schiphol – Amsterdam Zuid – Almere via de HSL. Waarmee de HSL wederom beter geïntegreerd wordt in het hoofdrailnet.

  De ICNG is gemaakt voor het rijden op de HSL en hoofdrailnet. Hiermee kan NS de mogelijkheden omdat het een IC heeft die flexibel op beide sporen kan rijden. En in tegenstelling tot de Traxx + ICR echt geschikt wordt gemaakt hiervoor.

 2. Tjeerdhij
  7 december 2018 om 18:51

  Ik heb begrepen dat de snelle trein extra wordt ingezet naast de bestaande verbindingen. Laat Assen zich dus niet gepasseerd voelen als die extra trein daar niet stopt. Het aantal uitstappers in Assen is nu al klein in vergelijking met dat in Groningen. Dus svp rug recht houden en een snelle verbinding ook echt een snelle verbinding laten zijn. Sterkte daarmee !

Lees ook