Nog steeds systeemfouten OV-chipkaart

Nog steeds systeemfouten OV-chipkaart

Reizigers in het openbaar vervoer kunnen er niet klakkeloos vanuit gaan dat het juiste bedrag in rekening wordt gebracht. Uit meldingen van reizigers blijkt dat hierbij nog altijd fouten optreden. Het OV loket, de onafhankelijke ombudsman voor beter ov, vindt dat vervoerders de verantwoordelijkheid om transacties online te controleren te veel afschuiven op reizigers.

Reizigers melden verschillende systeemfouten. Ze ontvangen soms geen korting omdat niet altijd het juiste reisproduct wordt herkend. Daarnaast maken reizigers melding van een verkeerde registratie van de reisroute, terwijl tijdstippen ook niet blijken te kloppen.

Kwartaalrapportage
In de nieuwste kwartaalrapportage vraagt het OV loket van vervoerders meer transparantie over fouten die gemaakt worden met de registratie van reisproducten, reisroutes en saldi. “Wordt een systeemfout gesignaleerd, dan mag van een vervoerder verwacht worden dat reizigers actief worden geïnformeerd en gecompenseerd”, aldus de ombudsman. “Van reizigers kan niet gevraagd worden dat ze online alle transacties zelf checken en aan de bel trekken als iets niet blijkt te kloppen.”

Hoe vaak een systeemfout optreedt is moeilijk te zeggen, aldus het OV loket. De klachten die bij de ombudsman worden ingediend, vormen vaak het topje van een ijsberg. Het OV loket roept vervoerders op om hierover openlijk te communiceren. “Transparantie en openheid horen bij een publieke dienst.”

‘Klantvriendelijk’
Er zijn maar weinig reizigers die de transacties in de gaten houden. Wordt een fout gesignaleerd, dan krijgt iemand meestal te horen dat via de website een verzoek tot terugbetaling kan worden ingediend. “Dat lijkt klantvriendelijk, maar dat is het niet”, zo stelt de OV-ombudsman. “De reiziger moet aantonen wat er mis is, moet een formulier invullen en dat om enkele tientallen centen terug te krijgen. Een individuele klacht wordt hiermee afgehandeld, maar het is zo niet zichtbaar of sprake is van een structureel probleem, hoe dat opgelost wordt en hoe de groep onwetende gedupeerde klanten hun geld terug krijgen.”

3 reacties

 1. C Toepoel
  13 februari 2019 om 16:35- Reageren

  Ik heb een vraag over mijn ov kaart als ik deze voor de lezer houdt krijg ik te zien ,kaart geblokkeerd
  Hoe krijg ik mijn geld van deze kaart af ik heb er nu 2 waarvan die ene het wel doet

  • Erik Creugers
   16 februari 2019 om 21:11- Reageren

   Betreft het hier een blauwe annonieme of een gele persoonlijke kaart? Indien het een blauwe kaart betreft bent u uw saldo kwijt dat op de kaart staat. Bij de persoonlijke kaart maakt u op de website van Translink (www.ov-chipkaart.nl) melding op uw persoonlijke pagina dat de kaart defect is. De oude kaart wordt dan geblokkeerd en een nieuwe besteld. Hert saldo wordt binnen 14 dagen op uw rekening teruggestort.

 2. P.Heesakkers
  18 februari 2019 om 14:18- Reageren

  Op diverse reizigersbelangensites reacties regent het klachten omtrent functioneren als van de OV chipkaart. Het blijft me verbazen dat de betrokken reizigersdiensten geen krimp geven omtrent de vele klachten.
  Uit de diverse reacties van die klachten blijkt dat de chipkaart niet duidelijk is en vele vragen oproept. Nog geheel afgezien van een woud van kaartmogelijkheden als b.v. acties vanuit diverse winkelbedrijven, is het er voor koning klant geen touw meer aan vast te knopen. Te vele vragen terwijl het vervoers en gebruiksgemak en duidelijkheid de boventoon voeren. Waarom niet beter kaarten uit de automaat bekomen? Of zeker voor dezen die het niet meer snappen { en de ouderdom m.n. neemt met rasse schreden toe}
  het oude systeem van kassa, of loketten kaartverkoop weer terug in het leven roepen , simpelweg. Was destijds voor iedereen duidelijk. Je gaf op retour of enkel of weekendretour. Nu is het eindeloos knoppen indrukken, en hopen dat je alles goed en naar wens, ingedrukt hebt. Dat was destijds duidelijk en eenvoudig, weinig of geen vragen en verwikkelingen. Sinds alles vertechniekt is zijn er dagelijks klachten, waarbij mogelijk klanten er genoeg van hebben van al die ingewikkeldheden en in de auto stappen, of gaan carpoolen. Wat mogelijk mede verklaard de snelle toename van o.a. het spitsverkeer, met al zijn vertragingen, en oponthoud. Kennelijk neemt de automobilist dat dus voor lief. Kortom: Reizen moet veel simpeler kunnen, hetgeen nu bijna een studie vraagt. Reizigers willen zorgeloos op weg kunnen per O.V.

Laat een reactie achter

Lees ook